Tabung Firash

Thursday, 31 July 2014

Pengalaman Beraya di Kelantan Bersama Keluarga Mertua

Salam lebaran buat semua
Alhamdullilah masuk 3syawal
Dan aku sudah pun start keje


Meh nak cerite sikit pengalaman beraya di tempat orang bersama keluarga baru
Yeeeeaaayyyhh akhirnya en. asben berjaya temukan baju yg same kaler tok buat raya
walaupun tak lah 100% same tapi sekali pandang dah nampak sedondon kan?..
Ini pon baju kurung moden last stok ok
nasib bek kene ng saiz 
ehhh saiz besar dari selalu
mase fitting tu ok muat and rase longgar2
tapi pagi raya terase sendat jugak ni
aishhh makan pon belum lagi
guane??
Tudung pon last2 minit jumpa 
Alhamdullilah


Ok 1st pic tu memang kenampakkan kegemukkan yang melampau
WHY????
Faktor posing kah??
kali kedua sorok sikit dgn tangan 
kkeekeekek

Nampak tak tema tanpa dirancang pon boleh masuk jugak kn??
kelabu pink and merah

candid sikit
eh ehh mak buyong ni lebih2 pulak

pasangan bahagia abad nie

ni adik ipar & biras

sedondon adik2 ipar ku ni
yang lagi sorang mane tah
hehehehe

Lepas beraya kat rumah en asben ajak aku ke rumah kawan2 dia yang memag setiap tahun pergi
disebabkan keadaan yang agak rushing kitorang xde lah mase nak sembang and borak lame2
kalau tau keadaan kelantan dah mcm kat kl
masing malas nak tempuh jem
so kene gerak awal ke Pasir Mas

Kami terus menuju ke tanah perkuburan
dimana tempat arwah mek ( nenek kpd en asben) disemadikan


Masa mule2 tiba dan ketika sedekahkan al_fatihah
Hati terasa sayu dengan tibe2
Aku masih belum dapat ziarah kubur arwah atuk aku
Terus terang aku katakan memang aku rasa hiba sangat
Insyaallah ade kelapangan akan aku lawat jugak ke Segamat Johor

Untuk raya kali ni kami pergi mana yang dekat2 
en asben malas nak tempuh jem dan aku pulak xnak duduk dlm kereta lame2
lagipun keesokannya dah nak balik klang
kene lah banyak berehat
kalau ikotkan hati memang lah berkobar2 nak beraya rumah sedara mara
tapi disebabkan kekangan waktu terpksa dibatalkan niat tu

ni antara kuih raya yg sempat kami sediakan sebelum raya

Kami bertolak balik ke klang kira2 jam 3 ptg
Sampai klang pun lebih kurang jugak jam 9 pagi
Bukan sebab kesesakan
Tapi sebab mak buyung yang xmampu nak bertahan dalam kereta lama2
xterkira berapa kali berhenti sbb asyik nak terkucil je

Mula2 tu agak risao jugak la kot2 jalan akan sesak 
depan rumah dah start jem da


Tapi alhamdullilah jalan xsesak
tapi kereta dah banyak


Tahun depan giliran famili saya pulak ye en asben..

 selfie jap

Sunday, 27 July 2014

Salam Hari Raya Aidilfitri 1435H


 Alhamdullilah lagi beberapa hari lagi kite nak sambut bulan syawal
dan aku dah pon selamat sampai kampung mertua
Tahun pertama beraya dgn suami dan tempat baru
Tapi xdapat pakai baju raye disebabkan faktor perutku yg semakin membesar

Ingat nak cari jubah je
tp tula masalah bile kaler baju laen dr yang laen
memang lah tersangat payah
en asben kate nanti cari2 lah kot2 ade rezeki
tapi kalau xjumpe camne?
pakai jela mane yang ade mak buyong oi
xsedondon pon raye tetap raya kn

Amboii awalnya cuti raya
al-maklumla bile dah bawak budak ni memang macam2 la peelnye kan
setiap sejam nak cari toilet
pingang sakit2 xtahan duduk lame2 dalam kereta
mampu ke aku nak tahan 12jam perjalanan??
xmampu den oiiii
so keputusan balik lah kampung awal balik klang pon awal
pasai aku raye ke-3 dah kene korje

Apa2 pun Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin



Monday, 21 July 2014

Little One Baby & Mum Kiddy Expo - VIVA HOME CHERAS


jom jommmmm ke Viva Home Cheras

Assalamualaikum
Masuk 22 Ramadhan sudah

Tercapai jugak hajat nak ke expo kali ni
Untuk pengetahuan ni lah pertama kali aku join ekpo

Alhamdullilah en asben pon xkeberatan nak pergi walaupun pada bulan puase ni
Kami sampai dalam jam 2 ptg
Ingatkan saje jalan2 pusing2 dan tak akan ambil masa yang lame
Rupanya tidak
Khusyuk sampai tak sedar dah lbih 2jam dalam tuu
Apa yang membuatkan kitaorang ralit pun xtau..

 siap ade kaunter pendaftaran lagi
Ingatkan ape lahh
Terus siap register club lagi

kasi beg yang berisi gula2 lagi tuuu
then dapat kupon ape tah tuuu

ade pentas and MC lagi
kali kedua aku lalu ade budak buat persembahan lagi
nyanyi2 bagai
menari pon ade
mcm pelik pon ade
program bangsa cina memang gini yeee??



Nursing room



ada kelas untuk deco cupcake lagi


nasib lah bulan pose
kalau x ni lah en asben balun dulu...

comell je rase baby tu photoshoot 

hasil tangkapan
asal lalu je orang bagi kan

nampak tak keterujaan laki aku nie
punye lah lambat lagi due
tapi dia boleh beli pulak
tak apa lah
layankan jela en suamiku ni
nanti dia xmo beli menangis lak aku



opsss masih menutup perutku yang muncitt tuu
ehem ehemm...


eh ehhhh ade iklan kejap
malam tu dapat jugak lepaskan rindue dekat budak kecik sorang nie
thanx sayang sebab jumpe jugak
gosip2 di bulan Ramadhann
psssssstttt lepas raye ni  beliau akan menjadi tunangan orang
jaga dirimu lah nun teha oiiii
luv u ketat2 sendat2 tauuuu
muuuuuahhhhxxxxx

Friday, 18 July 2014

23 minggu - Scan lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera
wahhh macam nak bagi ucapan Hari Guru pulak

Oleh disebabkan kerisauan yang melampau oleh en asben yang membuatkan aku naik gubra
So kitaorang decide untuk scan lagi sekali


Apa yang membuatkan kami laki bini tak tentu pasal ni?
Adalah disebabkan tindakan babyku yang kerap sangat bergerak smpai mummy ase lelah
Tapi apa pulak kate doktor?
Alhamdullillah lebih bagus baby aktif dalam kandungan dari xrase pergerakkan
Ingat lagi satu hari tu baby tak bergerak
ataupun mungkin aku yang tak perasan disebabkan keadaan diri yang terlampau letih
ataupun baby pon ikott penat same?
Itu aku tak pasti
Tapi yang pasti aku memang rasa tak sedap hati langsung
Mau tak, selalu sampai sakit2 perut aku dibuatnye
Tapi pada sehari tu tak ada rasa pergerakkan
Rasa nak menangis pon ade
Tetapi keesokkan harinya baby pon aktif seperti biasa..

Kitaorang scan pon sebab en asben masih tak puas hati akan jantina baby
Yela scan pertama mungkin laen, bile kedua laen pulak
Sebab kes ni terjadi lepas kawan en asben berkongsi pengalaman anak pertamanye
Scan pertama lain, scan kali kedua laen tapi bila keluar lain
Camno tu???

Tu kan kuasa Allah
Dah rezeki ditulis macam tu kn?

Doktor kate baby sihat and aktif sangat
tak apa asalkan baby gerak
berat pon baby kate normal dalam 600 gram
en asben pertikaikan perut aku kecik
yela lebih baik camni dari baby besar susah nak besalin
lagi pulak baru nak masuk 6 bulan 
Selalunya kandungan umur 7 bulan baru perut membesar mendadak
waaaaahh tak dapat aku bayangkan

Kali ni en asben memang lagi xpuas hati
Sebabnya xdapat nak tengok betul2 kedudukan baby
Mane tidak nye
Dah terlampau aktif
Doktor tunjuk pon masih blur2 je laki aku ni..
Tapi awal2 memang jelas suda
Kesian en asben..
Bulan depan scan lagi ye sayang!!!
hehehheheh

bulan puasa waktu operasi pon lain

mcm tu lah en asben bile diajak bergambooo

Friday, 11 July 2014

PERKARA YANG TIDAK MEMBATALKAN PUASA DALAM BIDANG PERUBATAN

Smalam dok cerite pasal suntikan cucuk2 tu kn?..
mule lah berpikir sah ke puase ni
sbb da masukkan ubat dlam badan kn
biase lah kadang2 bnd2 yg remeh cmni pon kite xtau ye dok??
so dengan secara xsengaja aku terjmp lak artikel ni
dari mane aku lupe plak
sbb aku terus save dalam pc
punya lah excited nak iinform yang puasa aku tak terbatal disbbkan injection tuu

banyak perkara berkaitan dengan perubatan ni xjejaskan amalan puasa kita pon
yang penting niat kita kn

antaranya :
1. Ubat titik mata dan telinga, cuci telinga (earwash)
2. Ubat GTN yang diletakkan di bawah lidah dengan syarat ia tidak ditelan
3. Memasukkan peassary, ovules dalam kemaluan wanita (vagina) atau memasukkan jari (oleh doktor/bidan) untuk pemeriksaan (cth periksa jalan untuk bersalin)
4. Memasukkan alat urethroscope ataupun ubatan melalui saluran kencing ataupun irigasi pundi kencing.
5. Menggerudi, mencabut, ,mencuci gigi, menggunakan miswak (kayu sugi), dengan syarat ia tidak ditelan.
6. Injeksi (cucuk) melalui kulit, kedalam otot (instrument), sendi (intraarticular), kedalam pembuluh darah (inveneous) kecuali jika bahan yang dicucuk mempunyai zat.
7. Menderma atau menerima darah
8. Menerima oksigen atau gas untuk bius.
9. Menerima semua bahan yang diserap ke dalam badan melalui kulit seperti sapuan krim, minyak dan sebagainya.
10. Mengambil darah untuk pemeriksaan.
11. Memasukkan tiub (catheter) untuk pemeriksaan
12. Memasukkan tiub melalui mulut atau dubur untuk pemeriksaan atau rawatan
13. Mencuci mulut, berkumur-kumur, spray mulut dengan syarat ia tidak ditelan
14. Pemeriksaan dalam rahim (Hysteroscopy) atau memasukkan alat dalam rahim ( intrauterine device)
15.Mengambil sel dari hati atau organ lain.
16. Menggunakan ubat titik hidung, spray hidung atau inhaler (untuk asthma)
17. Injeksi pada dubur, pemeriksaan dubur ataupun pemeriksaan dubur menggunakan jari
18. Pembedahan yang memrlukan bius penuh jika pesakit mahu berpuasa.
19. Haemodialisis atau peritoneal dialysis


22 Minggu - ANEMIA & BACAAN HB RENDAH!!

Assalamualaikum semua
hari ni dah masuk 12 Ramadhan dah pon
alhamdullilah masih berase kuat utk menjalani ibadat puasa
takat lapa dgn dahaga tu xpayah cita laa kn
sentiasa dlm mood lapar & dahaga
tapi berat alhamdullilah naik lagi 1.5 kg

Tapi dalam 2 3 hari ni mmg la trase sengal betul badan2 ni
berjalan xsmpai stengah hari pon terase lenguh tegang urat macam baru abis merentas desa
bile ceck-up rupenya bacaan Hb aku rendah

Misi kate aku kene anemia
Sebab bacaan Hb aku pada paras 10.0
masih pada tahap anemia ringan
ape benda lak anemia tu kan?

Anemia merupakan keadaan kekurangan Hemoglobin(Hb) di dalam sel darah merah.
Hb merupakan pengankut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan
Oleh itu, apabila sesorang memgalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kekurangan kandungan oksigen)

Klasifikasi Anemia

Anemia teruk : Hb < 7 gm %
Anemia sederhana : 7 < 9gm %
Anemia ringan : 9 < 11 gm %
Normal : >11 gm %

 Punca- punca Anemia 

1. Kekuranagn pengambilan zat besi, asid folik dan vitamin B12 dalam diet.
2. Pendarahan semasa mengandung dan buasir - (pssss alhmdullilah masih dijaohkn dgn penyakit ni)
3. Kerap mengandung (jarak kehamilan kurang 2 tahun)
4. Kerap mengambil makanan penghalang penyerapan zat besi seperti teh dan kopi bersama hidangan.

 Tanda- tanda Anemia

1. Pucat
2. Pitam
3. Letih, lesu, mengantuk
4. Berdebar-debar (palpitation)
5. Rambut mudah putus (brittle hair)
6. Kerap mengalami sakit kepala dan pening. - ku pikir kn sebab makan kambing

Kesan Anemia

Ibu :
1. Tekanan darah tinggi.
2. Keguguran
3. Boleh berlaku pendarahan semasa dan selepas bersalin

Bayi :
1. Terbantut pertumbuhan bayi/janin (IUGR)
2. Lahir tak cukup bulan (premature)
3. Anak lemas semsa lahir (Asphysia)
4. Meningkatkan risiko lahir mati (stillbirth)

 Sumber Makanan

Zat Besi  :
Organ dalaman ( hati, limpa, paru )
Kerang
 Ikan bilis
 Ayam
 Daging
Ikan
Kacang Kuda
Peria
Kangkung
Bayam
Pucuk paku

Asid folik (Folate) :

-Bayam
-Bendi
-Asparagus
-Lentil
-Bijiran yg diperkaya
-Hati
-Biji bunga matahai (kuaci)
-Bijiran penuh (oat)
-Empingan jagung ( cornflake)

Tips Pemakanan 

Ambil diet yg mengandungi lebih 3 sajian sayuran berdaun hijau sehari (sumber asid folik yg baik).
Kerap makan bijiran dan hasil bijiran yg diperkaya dengan asid folik. Asid folik mudah larut dalam air dan mudah musnah jika masak terlalu lama.
Oleh itu, pendekkan masa memasak, kurangkan penggunanaan air/kuah dalam masakan.
Boleh juga masak secara kukus atau menggunakan ketukar
Dan pilihlah makanan atau sayuran yg segar.


Cara meningkatkan penyerapan zat besi : 

1. Ambil makanan  punca haiwan dan makanan laut lebih kurang 3 kali seminggu
2. Ambil buah-buahan yg kaya vitamin C sbg pembasuh mulut
3. Perah limau ke atas makanan.
4. Kerap sediakan sayuran hijau dengan perencah seperti ikan bilis kering, udang, segar/kering, sotong,bebola ikan, kek ikan, hati, daging, ayam atau telur

Cara Mengurangkan Penghalang  Penyerapan Zat Besi
 Elak minum air kopi, teh, minuman berkola, minuman bercoklat, susu soya, produk soya dan susu bersama hidangan makanan dan semasa makan pil hematinik.
 Sekiranya mahu minum digalakan meminumnya ketika waktu minum pagi atau petang.

Sumber Makanan Vitamin B12
Lala
Ginjal
Hati
Kupang
Tiram
Tuna
Yogurt
Susu
Telur
Dada ayam
Daging

Kesimpulannya anemia dan kekurangan darah merah ni sangat bahaya pada bakal ibu dan baby
pandai2 lah jaga pemakanan lepas ni
xmo maen bedal jeee yeee

So memang patut lah aku rase sengal2 badan letih2 macam nak demam
Tu lah punca nye
Ku igtkan alahan2 biase jela

Minggu ni kandungan ku da mencecah 22 minggu
diam tak diam rase sekejap pulak mase berlalu kn?
Baby pon mmg xreti lah duduk diam dlm perot mummy yeee
lapa ke syg?
sabar la kita puasa penuh ye tahun ni

Ku juga telah membuat pemeriksaan gigi
Dan hasil pemeriksaan mendapati gusi aku bermasalah disebabkan plug yg terkumpul belakang dan celah gigi
Doktor nasihatkan aku untuk membuat cucian gigi buang plug utk mengelakkan gigi aku bergoyang
So lepas2 abis puasa nanti lah saya cuci ye cik doktor..

Ohh tak ku lupe
agaknya da bape abad aku xkene cucuk
tapi aku xberapa igt pulak ape name dan sebabnya
cume misi tanya "dah terasa baby bergerak ke?"
aku pon mengiakan jela
tu yang dia suggest suruh cucuk tuuu
waahhh patut lah kalau budak kene cucuk meraung 1 klink tuu
masa cucuk tu xberasa sakit sangat
tp mase masukkan ubat tuuu
yg tu boleh tahan lagi
xtahan bila da smpai rumah
rasa lenguh tangan xpayah cakap laaa
memang lenguh macam kita dok pegang benda berat pastu angkat tinggi2
kau bayangkan lah cik non oiiii
bulan depan kene cucuk lagi
mase tu ceq tanya pasai pa kene cucuk naa
alahaiiii


siap kasi ceramah lagi pasal anemia ni ha...

 ni doktor suruh p beli kat farmasi untuk naikan Hb aku
sebab katenya klnik xbekalkan ubat ni
and ubat yang sedia ade xsempat nak diserap dalam makan..

Thursday, 3 July 2014

21 minggu - Hadiah Pertama Baby Ku

Baby skrg dah boleh mendengar perbualan2 kita.
Jika kita bercakap, membaca atau menyanyi kepada baby kite, dia pasti boleh mendengarnya.
Beberapa kajian mendapati bahawa baby baru lahir akan menghisap dengan lebih kuat apabila anda membacakan buku yang pernah didengar semasa kandungan.
Kalau nak cuba, ambillah buku dan bacakan dgn kuat. Cuma pastikan yg kita tak keberatan membacanya berulang-ulang kali bila baby dilahirkan.
Ia mungkin akan menjadi cerita sebelum tidur yg paling disukai utk masa yg lame selepas baby lahir.

Oleh sebab babyku da mula pandai mendengar, aku ng en asben belikan buku.
Hadiah pertama tok baby pertama kami

taraaaaa

kisah-kisah Terbilang Rasulullah & kisah-kisah Terbaik al-Quran



senang pon kalau aku nak bace kn?
kalau x aku pening ng baby2 pening skali
hehheeheh

Tabung Firash