Tabung Firash

Sunday, 30 November 2014

MFZ Nama Diberi

Assalamualaikum semua
Ade sape rindue tak
Rinduenye nak update entry

Name dah diberi mase kandungn berusia 7 bulan lagi
Macam2 name dipetik untuk membuat pilihan
Semua pon en aben yang pilih
Aku macam biase lah
"Ikotlah sayang"

Dan name akhir adalah 
Muhamad Firash Zafran bin Mohd Fauzuan


Dan ade jugak beberapa blogger yang dah perasan name anak aku awal2 dah
Ada yang masih tertanya-tanya
So pada yang bertanya
Name anak aku Firash ye
Semoga menjadi anak yang soleh sayang

Hahahah bile dah lame tak menaip rase kekok plak
Maaf deh atas kecelaruan tulisan pade entry kali ni

Dan mohon maaf pade yang belum sempat kunjung ke rumah korang ye
Mane yang kene komen pukal harap maaf jugak
Heheheheh
Kes balas dendam la tu
Lame tak blogwalking

Aktiviti dilakukan mase tengah2 pagi mase firash ajak bermain
Untuk mengelakkan aku terlelap maka berjalan lah aku ke blog2 korang
Tapi disebabkan banyak sangat yang aku kene belek
So 1 blog memang akan makan mase sikit la

Monday, 17 November 2014

Cukur Jambul dgn TGNA

Assalamualaikum
Entry ringkas hari ni


Alhamdullilah
Hari ke-7
Rezeki anak aku dapat berkat dari Tok Guru Nik Aziz

Wednesday, 12 November 2014

Alhamdullilah - Entry Taknak Berkata

Alhamdullilah
Tiada kata mampu diucap
Biarkan gambar berbica


Terima kasih pada akak2 abang2 adik2 yang mendoakan

11 November 2014
1454 HRS
3.1 Kg
MFZ

Monday, 10 November 2014

Serah Diri di KBMC

Assalamualaikum
Kandungan hari ni masuk 40 minggu 1 hari
Dan hari ni jugak kene tahan
Ehhh bukan tahan sebenarnye
Kira penyerahan diri

Semalam datang Kota Bharu Medical Centre (KBMC) tapi doktor kata dah petang
So pagi ni dengan rela hati menyerahkan diriku

Kalau ikot klinik desa yang selalu cekup tu 9 hari lagi kene tahsn kalau tak bersalin jugak


11 pagi doktor cek bukaan masih 2cm
Siyes sakit!!
Ok kene induce
11.15 pagi doktor masukkan ubat, sejam tak dibenarkan bangon
11.50 nurse datang cek jantung baby plak
Lepas 20 minit terkejut bacaan mendatar
Baby tido katenya
Aishh baby ni time2 cmni tido pulak

Sekarang tunggu nak sakit tak sakit2 lagi
Nurse banyak kali dah tanya tak ada rasa sakit ke?
Dah tak sakit nak buat camne
Boleh rilex2 main tab sebab line wifi sini laju berdesup2


Kesian en asben ni?
Mak aku cerite cmni lah abah aku dulu
Mak tak sakit abah lak demam2 bagai

Runsing kejap2 tengok jam
Tah ape yang dia pikir pon tak tau
Bukannye doktor nak cek dia pon..
Sampai demam2 lah en asben kite

Kepada yang dok tertanya2 tu
Doa2kan lah smoga dipermudahkan semuanya ye..
Masih gagah menaip ni makna memang tak sakit lagi lah nie

Saturday, 8 November 2014

Aku Diserang Bertalu-talu Lagi

Assalamualaikum semua
Selamat pagi salam sabtu
Selamat berhujung minggu

Tik tok tik tok
Debaran makin terase
Dah hujung due tapi tetap masih tak ada tanda
Anak mummy suke dok dalam perut ye...
Nak bagi mummy makan puas2 dulu ke ape?

Ok berbalik pada tajuk atas
Bukan kene serang secara fizikal ye
So jangan salah paham

Kali ni aku diserang oleh kak ros_reeza
Wah betul2 nk jadi geng pengebom ye kak



Terima kasih lah kak ros sebab tinggalkan komen secara pukal
Tiada ape yang mampu ayu beri melaenkan ucapan terima kasih kat akak


Friday, 7 November 2014

Libster Award #9 by Nad Dea


Terima kasih Nadira sebab tag
Amboi follow2 terus kene tag ambo ni

Moh tengok soalan beserta jawapan

1. Antara lelaki atau perempuan, korang lebih selesa berkawan dengan yang mana? Sebab?
Kalau dulu memang lah selesa kawan dengan lelaki sebab aku ni pon perangai macam laki, leceh lah dengan pompuan ni asyik tacing2.. tapi aku tahu tak semua macam tu, cume mungkin aku yang tak bernasib baik dapat kawan perempuan yang suka amek kesempatan.. cisssss

2. Macam mana nak hilangkan perasaan sedih kerana kehilangan orang yang tersayang?
Boleh ke hilangkan? Kalau kurangkan maybe.. tengok atas kehilangan la,kalau takat hilang ditinggal boyfie kuatkan jela hati cakap pada diri masih ade kt luar menanti,cewaaahhh
Tapi kalau kehilangan sebab menyambut ilahi akan sedekahkan al-fatihah dan berdoa agar ditmpatkan dgn orang yang beriman?
Tapi still tetap sedih ok

3. Percaya tak kalau someone tinggalkan kita untuk kebaikan kita? Kenapa?
Dia kate dia tinggalkan kite untuk kebaikan kite ke?? Ha tu memang ayat nk melepaskan diri, tapi kalau mmg dia nk tinggalkan nak buat macam mane,memang dia bukan yang terbaik untuk kita lah kan?

4. Favourite youtube channel?
Sori tak layan youtube

5. Novel apa yang paling best yang pernah korang baca? 

I Love You Stupid by Melor Jelita

6. Macam mana korang jaga muka korang?
Dengan menjaga kebersihan....
Aku bukanlah jenis yang jaga muke sangat, pakai pencuci muke cukup lah

7. Bawal atau shawl? Kenapa?
Kalau zaman kolej dulu suke pakai shawl,berfesyen2 gitu
Lepas kawen simple mimple pakai bawal je,bwal pon dh cantek bukan plain macam dulu..
Tapi sejak preggy ni pakai instant shawl je,senang mudah dah tak perlu digosok.. nampak tak tahap kemalasan mak buyong kat mane?

8. Salahkah kalau perempuan ada sikap kasar or garang sikit?
Tak tau nak kate, sebab aku ni memang kasar an garang orangnye.. Tak salah bagi aku,janji jangan kurang ajar...

9. Zaman mana yang paling best? Zaman kanak-kanak atau sekarang?
Of coz lah zaman budak2 kan,sape tak setuju? Mase tu tk payah pikir ape pon.. semua mak ayah yang tolong pikirkan
Sekarang kau pikir lah sendiri

10. Handphone yang diidamkan. Kenapa?
Iphone!!! Xkisah lah iphone 5 ke 6 ke 7 8 9 10... xtau nape,sejak tengok en asben pakai iphone jadi jatuh hati plak..

11. Komen dan pendapat tentang blog nad ni. Jujur, ok
Love green,tapi ade tulisan yang tak berape nak nampak.. 
Sbb background dah putih,tulisan hijau terang sangat
Nak komen lebih2 pon kite bukannye pandai..

Alhamdullilah selesai sudahhh...
Perghhh bape lame peram entry ni??
Bau pekasam dah
Bile tengok balik dah macam jawapan untuk esei je ni...
Wahh panjang berjela2

Psssttt untuk budak.. aku tak mmpu nk jwb pendek2 soalan cmni.. hahahhaha

Thursday, 6 November 2014

Menang Merdeka Lucky Draw

Assalamualaikum

Alu pon tak ingat bile mase aku join lucky draw ni
Tau2 je dah jadi pemenang bertuah!
Rase ni mase mule2 aku terjerumuskan diri dalam dunia blogging kot
So blur2 je kan?
Just isi name dengan email je kat sini

Taraaaaaaaaa


Dapat kerongsang sebijik  tak pasal2
Kak ainul siap mintak maaf sebab lambat hantar
Kalau tak hantar pon aku tak teringat jugak
Terima kasih kak

Da sampai 2 minggu lepas lagi, tapi hantar kat klang
Sampai kampung en asben bagi sampul pos laju



Wednesday, 5 November 2014

Sushi King Facebook Fan Day Promotion


Assalamualaikum semua 
Semalam aku ajak en asben jalan2 longgarkan lutut la kunonnye
Eh ehhh en asben ajak makan sushi pulak

Ke KBMALL lah kite
Pekene Sushi King
Dah rezeki pulak mase ni tengah ade promosi ala2 bonanza
1 plate hanya 3 ringgit

Kaut la weyh mane terlintas kat sebelah mate ni

Mentang2 lah 1 plate 3 ringgit
Kite bedal kaler2 purple jela yeee

Tengok lah mak buyong yang makin membulat ni

Dok sedap sangat makan and perhati kt kaiten belt smpai tak ingat nak suh en asben posing
Wahahaha nampak tak betapa pentingkan diri kat situ


Tuesday, 4 November 2014

Libster Award #8 by Fatiha Zainal


Terima kasih fatiha zainal

1. Sebelum korang bace entry ni, korang buat apa?
Blogwalking

2. Korang suka baca entry mengenai apa?
Pasal sosial aktiviti kott
Aku kan suke menyibuk

3. Korang jenis ysng macam mana? Happy go lucky/ pendiam/ ulat buku atau macam mana?
Sombong kalau orang yang tak kenal, tapi boleh jadi gile2 kalau ade geng sekepala

4. Korang suka indoor activity atau outdoor activity? Contohnya?
Of coz lah aktiviti outdoor
Dapat jalan2 makan angin
Berbasikal ke,berbadminton ke
Tapi dah lame tinggalkan

5. Korang suka tak jep sepahtu? Sebab suka? Sebab tak suka?
Siapa aku untuk tak suke seseorang kan?
Dia tak oernah ganggu hidup aku pon

6. 5 destinasi pelancongan yang korang teringin nak pergi?
-Umrah
-Sabah
-Langkawi
-USS Singapore

7. Korang pejam mata 5 saat, pusing kepala ke belakang, korang buka mata, first benda yang korang nampak, apa? (Satu benda je)
Nampak kepala sofa, sebab tengah duduk kat sofa ni

8. Kalau korang diberi satu kuasa magik, kuasa magik yang macam mana korang nak? Sebab?
Ok ni tak pernah terpikir pon
Boleh skip tak soalan ni?

9. Dalam banyak-banyak watak kartun,korang teringin nak jadi macam watak kartun apa? Sebab?
Nak jadi nobita,sebab boleh jumpe doremon hari2

10. Korang main candy crush tak? Kalau main sekarang da level berapa? Kalau tak main, korang main game apa?


11. Entry yang macam mame korang nak bace dari blog fatiha zainal? (Aktiviti tuan blog, travel, resepi atau apa?)
Tak kisah ape2 pon,janji tak serabut tak pening tak meleret

Ok setel menjawab dah...
Fuuhhhhhh

Nasi Lemak Bersinar Kota Bharu

Assalamualaikum
Masih bersiaran
39 minggu masih takde tanda2 baby nak keluar pon lagi ni

Mood nak menaip jaoh nun kat tengah laut
Agak2 kalau aku merepek meraban sila abaikan la ye..
Tak tau nak update entry ape
Otak jadi kosong je
Idea nak menulis tu entah tersimpan kat mane


Ni kes makan pagi semalam
Lepas hantar adik ipar aku dekat airport Pengkalan Chepa
Terus bergerak ke sini untuk isi perut

Abah umi cerite tempat ni memang selalu sangat dorang singgah
Sebelum ni pon umi abah dah pernah jugak bawak aku


Abah bungkus untuk orang kat rumah
Haaaa bungkus dengn kotak tauu
Bukan kertas minyak bukan surat khabar
Nampak exclusive gitu

Bagi aku sape yang tak makan pedas macam aku boleh lah makan kat sini
Sebab sambal dia memang tak pedas
Aku sampai merah dah nasi lemak kene gomol dengan sambal
Still rilex je makan kan

Pssssttt en asben dah ade..
Nak berjalan2 petang ni
Rase macam sembab2 je kaki lame tk berjalan kan?

Monday, 3 November 2014

Akak Wish You All The Best Brother!

Assalamualaikum
Asyik lambat je update entry sekarang nie..

Tak apa lah at least ade jugak ye dak
Entry kali ni aku nak mintak jasa baik akak2 abang2 adik dan rakan sebaye
Same2 mendoakan untuk calon2 SPM
Termasuk adik bongsu aku


Hari ni dan seterusnya
Semoga selamat menjawab soalan2 yang diberikan
Akak sentiase doakan yang terbaik untuk adik


Setahun Sudah Berlalu

Assalamualaikum
Jom teman aku feeling2 setahun yang lepas
Rindukan saat2 disatukan

Diam tak diam sudah setahun yang aku update semalam kan?
Tarikh hari ni tarikh majlis persandingan aku pulak

Moh same2 mengamit memori lepas






Kalau ikot nak je letak banyak2 gambooo 
Tapi kang ade yang muntah hijau lak kan
Banyak ni jela yang mampu aku kongsikan bersama

Terima kasih pada yang sudi hadir
Yang sudi meriahkan majlis
Yang sudi bantu membantu

Alhdmullillah majlis bersanding pon berjalan dengan lancar walaupon musim hujan
Ramai jugak tetamu yang hadir
Mohon maaf silap dan salah andai ada terkurang ye

Semoga ikatan ini akan kekal hingga ke akhir hayat
Aminn

Sunday, 2 November 2014

Selamat Ulang Tahun Pertunangan & Pernikahan Pertama Kami

Alhamdullilah
Syukur kepadaNya setahun menjalani kehidupan sebagai seorang isteri
Aku bertunang and bernikah pada hari yang sama



Terima kasih yang tak terhingga buat suami tercinta Mohd Fauzuan bin Mohamad 
Atas pengorbanan dan kesabarmu
 Melayan kerenah isteri yang mengada nie

Tak lupe pada keluargaku, mak abah dan adik2
Juga keluaga mertua yang menerima ku sebagai menantu




Semoga hubungan kite kekal ke jannah, Insyaallah

Tiada apa yang mampu aku berikan
Hanya kasih sayang yang berkekalan
Dan zuriatmu yang kini ku kandungkan
Dan kite menjadi ibu bapa yang dibanggakan
Insyaallah

Jom terjah tahun lepas punya cerita
Blog kameraman aku

engagement
solemnization
outdoor

Saturday, 1 November 2014

Terima Kasih Sweetcandy Oktober 2014

Assalamualaikum
Maaf update lambat pulak hari nie
Macam buzy noooo

Semalam Oktober dah melabuhkan tirainye..
Kini pembukaan bagi bulan November pulak

Penantian yang sangat mendebarkan
Bulan yang ditunggu2
Insyaallah bulan kedatangan ahli baru
Dan bulan perkahwinan aku dan en asben

November please be nice

Sempena bulan November ni aku nak ucapkan jutaan terime kasih pade yang menyokong hasil tulisan buruk aku ni
Yela walaupun baru mengenali tapi tanpa mereka tiada lah hidayu ayumie ni

Jom terjah top komentar Oktober blog aku



Tak lupe jugak pengunjung lain..
Kalau boleh nak link kan sume je...
Terima kasih yang tak terhingga sangat2

Tabung Firash