Assalamualaikum semua
Selamat berhujung minggu dan bercuti panjang ye kawan-kawan
Hari ni nak share resepi puding karemal
Dan yang pasti tanpa menggunakan telur
Sila abaikan potongan tak ada seni tuh
Nampak pon cantek gebusss gituuu
Sebab ni version masuk peti a.k.a agar2
Tak macam puding karemal yang biase tu
Lebih kurang macam agar-agar jugak la ni
Bagi yang kurang gemar puding karemal disebab kan telur
Korang patut cuba try yang ni
Tergerak hati nak cuba sebab tanpa telur kan
Lagi pun bahan memang sedia ada dirumah
Ada yang komen struktur comey dah, tapi warna karemal tak mengancam
mau tidaknya,yang aku pergi curah air banyak dalam gula tu buat apa
kan dah cair..
Ramai yang dah cuba resepi ni
Semuanya kata tidak mengecewakan
Aku pon tidak ketinggalan nak mencuba
Ok jom tgk resepi
Resepi Puding Karemal Tanpa Telor
bahan A
2 senduk gula (karemal)
bahan B
1 bungkus serbuk agar (10g)
1 litter air suam
bahan C(campur sebati)
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 penutup esen vanila
cara2;
1. Hanguskan gula macam biase kite buat karemal kukus tu. Letak gula kat tengah2 bekas acuan then bukak api. Tunggu smpai gula keperangan keseluruhanny,masuk kan air skit (yang aku boleh bantai air banyak-banyak kan, tak payah letak air pon tak apa). Ketepikan.
2. Didihkan bahan B sehingga larut. Kecilan api then masuk kan plak bahan C, kacau rata dalam 3 minit sampai aduanan agar-agat tuh likat + pekat. Tutup api.
3. Masukan adunan dalam acuan yang berisi karemal tadi. Sejukan dalam peti.
Siap!!
Sangat mudah kan??
Walaupon ia sejenis agar2 (sbb gune serbuk agar2 kn)
Tapi tekture agar-agar tak keras sebab lebihkan air
Selamat mencube
Eh ehhh ada yang nak cuba ke??