Tabung Firash

Wednesday, 25 June 2014

20 minggu - BABYKU MENENDANG

salam semua
sihat
today aku nak tunjukan betapa terujanya diriku
en asben mcm xteruja sgt
o buat2 xteruja??

xpela mungkin en asben xdapat rase ape yg aku rase kott
igt minggu ke-14 aku post pasal pergerakan baby
kali ni pom nak cite pasal pergerakan baby jugak boleh??

minggu ke-20 hingga 24
aktiviti bayi akan bertambah secara beransur- ansur dr minggu ke minggu. Ketika ini, anda akan menyedari bahawa bayi anda akan lebih aktif pada siang hari di mana dia banyak membuat pergerakan menendang dan balik kuang(somersault)


Apa kene mengena Fifa dgn usia kandungan ku ye??

tula nak cerite..
mase aku mula rase yg babyku mendang tu waktu mlm
aku ase mungkin skg ni demam FIFA WORLDCUP koott
baby pom sbuk la nak menendang kn?
mase tu aku dok dlm bilik je
adik aku tgk bola kt ruang tamu
tp jelaslah kedengaran sorakan kt tv tuu
bleh plak baby ikott tendang
tp btl ke ape aku ase
still was2 jugak nii
mase ni xdptnak kongsikan dgn en asben sbb dia keje 

keesokan nye jadi lg
waktu y same mase en asben tgk bola
aku still dlm bilik
dgr sayup2 je pom
dukkkk..... baby tendang
bkn skali
tp kerap 2 3x
cepat2 aku pggl en asben kott2 baby nak tunjukkan kehebatkan tendangannye pd daddy plak

dukkkk dukkk lg
tu diaaaaa
mmg en asben rase ape y aku rase
mase tu mmg xterkate la kauu....
kerap jugak laaaa
aishhh la anakkk
jgn la nak maen bola bile da besauuu ye...
mummy alah la pd bola sepak syg

skrg ni nak tido mlm pom payah
dok pusing kiri pusing kanan..
xselesa gamaknnye

kalau ikootkn kedudukan baby ni xtau la tangan o kaki dia y brgerak
menendang ke menumbuk sygku?..


opssss gmbar sampingan bbrp ari lps
teeetttttt...
mmg xnpk lg prot tu
sbb mummynye pandai cover
eeehh ade y npk ke??

Thursday, 19 June 2014

19 minggu - ultrasound 2D

smlm aku ng en asben saje testing2 cek kandungan
yelah ikot kate mok ku (bidan kg) cm lbih de 18 mggu kndungan je mase g ngurut ritu
tu nak cek tok kepastian
mule2 tu en asben pny la xcited nak p scan 4d pny
tp memandangkn aku ase kndungan aku pom awal lg
so aku cdgnkn buat scan 2d je

alhamdullilah baby dlm keadaan y baik je
cume doktor kate trlampau aktif lak
xreti nak dok diam ha
ptt la mummy dok senak2 prot ni ni
hehehhe

p tanya2 member sume pom suggest sini sbb doktorny friendly
klnik Wan Elina
yes mmg doktornye sgt lah peramah
y xtahan nye y kat kaunter tuuu
pehal lak ckp ng customer cmtu...
ckp ng mummy2 lak tu
istigfar byk2 la mase tu.. 
xmo terkenan plak..
hehehehehe



lokasi dkt kota pandamaran
tp mmg best dr Elina ni
mmg best sgt
sbb dia crte detail
cume ade la bahase2 sains y bahse hospital y aku ng en asben xbp nak pahm kn
so 2 3 kali jugak la ktorg dok tny...
byk sgt soalnye pon
nsib lah dr. elina xjemu nak menjwab ha



npk tulisan dr tu...
bknnye aku paham pom...
korang pom blm tentu paham
mane y paham korang mmg hebat laaaa

y belah kanan tu bahagian kepala
y kiri tu ape ek??
aku pom lupe
sbb xjelas
dok sbuk khusyuk tgk vdeo y en asben record je kn
dlm vdeo tu mmg jelas da npk sempurna anggota badannye
npk biji mate,tangan, kaki, kpala, tulang, perot, pundi kencing pom nnpk kate dr tuu

tp np dlm pix cm xbp nak npk ea..
tp aku tgk gne mesin tuu mmg jelas tau pergerakkan baby lg
ke dr tu print y xnpk
tah laaa
tp siap npk jantina lg tuuu...
opssss... 
boboy o gugurl??

yg pastinye en asben lah org paling hepi skali..
mmg jelas terpancar mcm tourch light da muke dia tuuu
trs kol umi abah mak adik sume nak gtau
aishhhh la en asben pom...

tp bile tgk and igt balik kedudukan baby mase scan tu npk kepala baby ade kt bawah
means baby dlm keadaan 18 mggu lg


mmg jelas npk sebijik cm ni
keadaan paha, betis dan kaki
sbb tu leh npk jantina trs tuu...
kepala kt bawah..
cmno tuuu??

aku y slh pandang o due aku y lmbt smggu ni...
xtau laaaa

Tabung Firash