Tabung Firash

Wednesday, 11 November 2015

Selamat UlangnTahun Kelahiran Yang Pertama Anakanda

Assalamualaikum semua
Lama betul menyepi diri
Kesihatan yang tidak mengizinkan
Macam-macam halangan

Ok takmo cerite panjang
Entry ringkas macam tajuk kat atas


Yeaaaayyyyyhhhh
Diam tak diam
Setahun sudah Firash
Tarikh keramat 11 November 2014
Aku masih hutang pengalaman bersalin tahun lepas kan??

Alhamdullilah Firash membesar dengan sihatnya
Semoga menjadi anak hang soleh dan menjadi kebanggaan keluarga
Amin....

Saturday, 31 October 2015

GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY

::sticky post::
http://grupmamabloggersmalaysia.blogspot.com/2015/10/gmbm-1st-anniversarry-giveaway.html

PROMO | GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY Kami selaku penaja untuk segmen GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY dengan berbesar hati ingin menjemput semua rakan blogger Malaysia agar join segmen GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY sempena meraikan ulang tahun penubuhan Grup Mama Bloggers Malaysia [ GMBM ] yang genap setahun pada 21 Oktober 2015 ini.

Detail segmen :

~ Mula : 21 Oktober 2015 - 31 Oktober 2015 ~
~ Hadiah : 19 pemenang di cari ~

Jom meriahkan segmen ini bersama kami.
Klik Banner Segmen untuk menyertai.

Selamat Bersegmen


GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY ini di taja sepenuhnya oleh Kathy, Mamaniza, Sofu, Suria, Sally,  Hani, Eyra, Fuza, Adna, Ayumie, Yong, Zie, Eda, Hana, Yana Yani, Ida, Fiza, Ida Bits & Aida.

Friday, 23 October 2015

Perkongsian Jumaat - Hargailah Selagi Ada

Assalamualaikum semua
Salam jumaat selamat pagi
Perkongsian Jumaat kali ni

Hargai la apa yang ada di sekeliling kita


Kita tak akan tahu seseorang itu sangat penting bagi kita selagi kita tak kehilangannye bukan
Bila ada depan mata sila lah hargai
Bila sudah tiada menyesal pon tak berguna

Sayang dan hargai seperti kita akan kehilangannye esok
Sama-sama la kita sayangi apa yang kita ada
Mungkin esok lusa kita akan kehilangannya

Tuesday, 20 October 2015

Syamel AF2015- Hidup Dalam Mati lirik

Single terbaru dari Syamel af2015
Aku suka betul lagu ni 
Tak tahu lah kenapa
Tapi menusuk dengan gaya dan nyanyian
Mungkin sebab dari mula aku da sukakn syamel kottt
Suwittt okeyh

Terkilan jugak tak menjadi juara
Tapi adatlah dalam mengundi
Semoga Syamel terus succes dan sentiasa mara
Jangan timbul tenggelam pulak 





Hidup dalam mati yang dihasilkan oleh Syamel sendiri 
Mungkin disebabkan itu Syamel mampu menjiwai lagu ni 

Lakaran lukisan tak berwajah
Meronta ku di dalam kesunyian
Tak rela ku mengejar cinta yang hampir kelam
Sendiri ku di sini pilu
Angin bawalah aku pergi

Angin bawalah aku pergi 
Pergi dari kesakitan ini
Tak mampu ku menahan peritnya perpisahan
Tuhan hapuskan semua kenangan

Tak ku menduga kau berlalu pergi
Tinggalkan semua mimpi dan janji
Terluka aku menangis
Tersedar kau hilang di hati

Jangan diucap sesal mu berkali
Tiada erti hidup ini
Ku terima suratan takdir
Biarkan aku sendiri hidup dalam mati

Tak mampu ku menahan 
peritnya perpisahan
Tuhan hapuskan semua kenangan

Tak ku menduga kau berlalu pergi
Tinggalkan semua mimpi dan janji
Terluka aku menangis
Tersedar kau hilang

Jangan diucap sesal mu berkali
Tiada erti hidup ini
Ku terima suratan takdir
Biarkan aku sendiri hidup dalam mati



Sunday, 11 October 2015

Baba Ice-Cream in Kota Bahru

Assalamualaikum semua

Dapat jugak lepaskan tekak balik kelantan raya haji lepas
Setahun rasanya tak makan
Tiba-tiba pulak mengindam
Eh ehh orang lain peknen kita lak yang lebih-lebih ni dah kenapa?

Kalau ikotkan sedap memang tak boleh lah nak kalah Baskin Robbin atau pon Tuttu Frutti kan
Dengan Mcflury oreo pon tak dapat tandingi
Tapi aku rasa macam zaman kecik-kecik dulu
Rasa aiskrim memang asli
Yang dulu-dulu orang datang naik moto pon pon tu kan
Lagend la aiskrim ni bagi aku 

Sapa yang tak pernah try boleh la cuba
Gabungan macam makan ABC
Yang pasti ada pulut tauu
Ade roti ade jagung, cincau, dan jeli 


Naik moto tiga roda
Selalu jual kat tepi-tepi jalan 
Kawasan-kawasan tempat kunjungan memang ada
 

Memang best
Aku makan 1st time pon dekat kelantan
Belum pernah jumpa lagi la area Selangor atau tempat lain aiskrim baba ni
Tertanya-tanya jugak aku kanapa nama dia baba ice cream ye??
 

Wednesday, 7 October 2015

Entry Kekurangan Kata - Gigi Pertama Firash

Assalamualaikum semua
Alhamdullilah masih diberikan kesempatan
Maaf sebab banyak sangat berhutang entri ni

Sihat semua
Hari ni nak kongsikan gigi pertama Firash


Gigi dia tumbuh masa aku pergi kursus lagi
Tapi punya adik ipar aku kate punya la payang nak tunjuk gigi
Ni mummy punya kerja la ni balik je terus shoot tanpa henti
Memang banyak yang tak jadi la
Ni pon ada la nampak sikit-sikit
Jadi lah buat tatapan umum 
Cewaaahhh 

Tapi Firash tumbuh dah gigi yang kedua 
Sebelah kiri pulak
Pelik masing-masing
Kenapa tumbuh atas dulu
Tak kisah la tumbuh atas ke bawah ke janji Firsah sihat je

Ehh banyak pulak kata-kata

Friday, 2 October 2015

Selamat Tinggal September, Hello Oktober

Assalamualaikum semua
Alhamdullilah masih kite bersua di bulan yang baru
Selamat tinggal pada September yang penuh dengan kesibukkan
Entry tak berupdate
Banyak sangat yang tertangguh
Rakan2 top sweetcandy pon tak sempat nak buat entry
Insyallah aku akan pos sekali gus punye
Tunggu ye 





Suprise me
Inspire me
bring only good things
Insyaallah


Salam aidiladha jugak 
Gambar throwback selitt
Alhamdullilah setel aqiqah Firash sekali 
Buat makan kecik2 je

Alhamdullilah makin bertambah 3 ahli keluarga
Raya Puasa tahun lepas Firash dan Haikal masing-masing dalam perut lagi
Tahun ni bertambah dua cucu dan sorang menantu dan bakal lagi cucu sorang insyaallah



Thursday, 10 September 2015

Hati Makin Merindui

Assalamualaikum semua
Hampir 3 minggu tak bersiaran kan
Ada yang merindui aku tak?
 
Alhamdullilah telah selamat sampai semenanjung Jumaat lepas lagi
Tapi disebabkan mood rajin yang tak sampai-sampai
Maka aku biarkan ia kekosongan

Kali ni balik masih membujang
Sebab??
En asben pulak menggantikan diri ke Sabah
Anak masih jagaan tokmi dan tokbah di kampung

Dan aku??
Sebab tu mood nak mengupdate ikot balik kampung
Tak pon tertinggal dekat Sabah kott

Oh mybaby
Firash nak masuk 11 bulan dah pon
Dah macam-macam aksi dan gelagat
Makin manja pulak kate adik ipar

Mommy miss you sayang
Alhamdullilah Firash jadi budak yang baik kat sana
Risau jugak menyusahkan umi abah dan adik ipar


Oh angin sampaikan la rindu ku padanya

Sunday, 23 August 2015

Selamat Tinggal Semenanjung

Assalamualaikum semua
Doakan perjalanan aku selamat pergi dan balik ye


Wahh dah macam zaman-zaman bercinta pulak
Ehh pernah bercinta ke?
Hahahahahah
Dah rasa macam tu la kiranya

Hati sudah merindui 
En asben dan si bambam Firash
 

Friday, 21 August 2015

Perkongsian Jumaat - Doa Bila Rindu Seseorang

Asslamualaikum semua
Tinggal lagi bape lame je untuk aku tinggalkan en asben dan Firash
Esok mummy daddy akan balik ke klang
Dan lusa akan berangkat ke Sabah

Mummy dah rasa sebak
Malam-malam tidurkan anak mesti mengalir air mata risaukan keadaan anak nanti
Mengada kan
Biarla hanya orang yang mengalami nya yang boleh merasa tauu


Kalau rindukan seseorang angkat tangan dan berdoalah pada Allah

"Ya Allah, sampaikan salam rinduku kepada ........ (nama penuh insan tersebut) sehingga aku menjadi kerinduannya" 

Silalah rindukan diriku

 

Thursday, 20 August 2015

Roti Bakar Untuk Firash

Assalamualaikum semua
Kali ni nak share sikit makanan snek or snek jejari untuk Firash

Aku buatkan Firash jejari roti bakar
Hmm sedap mummy pon tumpang makan sekali
Mummy tambah sikit unsulted butter dalam pan
Pastu mummy bakar dalam tu je

Tak guna oven sebab mummy malas
heheheh



Tengok la bersemangat Firash makan
Memang suka betul la dia dengan roti ni
Mula-mula aku risau jugak nak bagi dengan saiz panjang takot terjolok
Tapi alhamdullilah Firash pandai kawal masuk roti dalam mulut


Wednesday, 19 August 2015

Tinggal Anak - Mommy Kene Pergi Kursus

Assalamualaikum semua
Entry luahan perasaan


Sebagai seorang ibu, sanggup ke nak berjauhan dengan anak?
 Dengan keadaan malam yang masih direct feed lagi
Rasa-rasa mampu ke Firash bertahan selama 2 minggu tanpa mummy
Kalau Firash boleh mummy lak yang tak boleh

Mula-mula dilema jugak
Tapi aku terpaksa mengalah atas tuntutan kerja
Aku terpaksa ke Sabah selama 2 minggu
Dalam Ahad ni jugak
Bayangkan la dorang bagi masa seminggu je nak buat persiapan 
Kelam kabut jadinya

Tapi macam mana pulak dengan en asben
Bila buat pertama kali berjauhan dengan en asben 

Kali ni kali kedua pulak kami berjauhan 
En asben tanpa isteri dan tanpa anak
Boleh ke en asben keseorangan lagi
Firash akan dihantar ke kelantan
MIL dengan rasa teruja nya menggoffer diri

Insyaallah semuanya akan ok 
Korang pon doakan aku ye
Malam ni aku akan gerak balik ke Kelantan  dan sabtu akan datang balik tanpa Firash disisi

Aku belum pergi pun dah rasa sebak 
Macam mana nak tinggalkan ni

9 Bulan - Berlagak nak Berdiri Lepas Tangan

Assalamualaikum semua
Firash dah pun masuk 9 bulan lebih 
Dah banyak dah perkara tak terjangka yang mencuit hati mummy and daddy dia

Aktiviti lama
Peram je entry ni dalam draf
Dan akhirnya dikeluarkan 

Tengok la gelagat anakanda tu

Pantang la nampak benda yang lagi tinggi dari dia 
Nak menongkat je
Nak-nak kalau mummy daddy tengah syok baring tengok tv

Memanjat pulak tu
Ada hati nak lepas tangan 
bukan sebelah ea
Dua-dua belah nak dilepaskan 
Amboiii macam gagah je nak lepas dua-dua tangan tu kan

Ramai yang tanya Firash boleh buat apa dah
So perkembangan setakat ni menggalakan 
Firash da pandai membebel
Ulangi... MEMBEBEL
Aku tak tahu la nape bab ni yang ikut aku
Kalau menyembang tu mengalahakan orang tua
Gaya paham dia tu luar biasa

Firash pon dah pandai da sebut mummy daddy
Tak tahu la dia tahu tak maksud tu atau main sebut je kan
Maaf aku membebel panjang

Apa-apa pun aku bersyukur sebab Firash membesar dengan sihat
Alhamdullilah

Entry Kekurangan Kata - Firash pon Nak Main Bowling

Assalamualaikum semua
Ahad lepas berjalan-jalan dengan sepupu sepapat aku 
Kami ke Setia City Mall
Saja nak melepaskan gian masing-masing

Sambil layan telatah anak ni
First time jumpa bola besar katanya
Suka betul Firash kan

Tuesday, 18 August 2015

Welcome Back Cahaya Alam Maya

Assalamualaikum semua
Siapa yang tak kenal Nur As
Rakan maya yang terkenal dengan sikap pengomen pukal

Beliau antara orang yang pertama membuat serangan berkala di hidayuayumie
Blog aku diserang lepas Tower Kak Farrah digoncangkannye

Kali ni buat edisi comeback ke camne ni CAM
Kemain lagi awak bom blog akak balik kan
Akak miss awak tauu
Sori lambat sangat nak update
Buzy sikit
 





Nampak sekali dia tinggalkan 84 komen wey
Fengsan aku bace satu-satu komen tau


SEGMEN RAYA BERSAMA MAMAMYJA

Assalamualaikum semua
Jom sama-sama meriahkan Segmen Raya Bersama Mamamyja
Menarik segmen kali ni
 Boleh cerita sikit tentang raya dan baju raya korang

Sini aku tepek sekeluarga aku

Tahun ni kami tidak bertema
Masing-masing macam lupa nak ambil kisah pada raya tahun ni
Aku dan adik je yang bertema jubah hitam
Tudung dah macam2 kaler
Adik bongsu tertinggal sebab sibuk buat persiapan rumah nenek
Pertama kali beraya di Perak 
Rumah mak abah aku
Selalu kalau balik perak rumah atok nenek 

Sebelum puasa abah aku bertungkus lumus nak siapkan rumah yang baru
Kami beraya pon secara bersederhana tahun ni
Insyallah tahun depan akan ada tema
Berimpian nak menjahit sendiri
Harap menjadi la 

Adik beradik ku
Kami di hari raya ke2
Sila abaikan pakcik aku yang terselit


Kami bertiga tahun ni tidak bertema
Semua baju last minit
Baju Firash daddy jahitkan last-last minit jugak

Maaf la terlebih memebebel pulak
Siapa yang nak join tu cepat-cepat 
Segmen sehingga 30 Ogos 2015 ye

Sila klik sini untuk sertai

Tuesday, 11 August 2015

GS2700 Sewing Machine - Mesin Jahit Raya

Assalamualaikum semua
Selamat berhujung minggu 

Ni hasilnya.....


Mesin Jahit Portable GS2700
Lama dah aku dok aim benda nie
Tapi kan sebab aku beli fon gantikan fon yang rosak hari tu
Ada aku mention tak jadi beli mesin sebab beli fon

So dengan keinginan yang sangat tinggi aku korek la duit mas kahwin tu
At least aku tau mana duit yang en. asben bagi tu kan
Yang selebihnya aku topop guna hasil jualan aku sebelum ni
Alhamdullilah ada sikit nak tampung sikit-sikit bajet tu

Orang lain dok sibuk beli persiapan raya aku sibuk dengan mesin jahit
Tapi dengan adanya mesin jahit baru en asben dah hasilkan 2 pasang baju untuk Firash dan sehelai blouse raya untuk mummy tauu

Hasil dari Brothers GS2700 sebelum raya

Monday, 10 August 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 10 Ogos 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Bila Abang Sado NV950 Buat Hal

Assalamualaikum semua
Salam Isnin
Ada yang bermalas-malasan lagi ke tu
 
Alhamdullilah rezeki bila ada yang nak menempah bukan
Tap stress tak bila saat nak menyiapkan ada pulak masalah yang datang
Mujur lah customer merangkap akak sayang yang menghuni di tower MF memahami
Siapa yang tak kenal kita ni aku babab

6 keping tak jadi
Dah macam-macam buat
Bersihkan rumah bobbin yang terlalu banyak habuk tu
Ok sikit
Tapi still belum memuaskan hati


Bila jahitan tak sekemas sebelum ni
Macam ada yang tak kena je kan
Takan nak jual hasil yang tak sempurna

Tengok perbezaan belah kiri dan kanan pada pandangan depan dan belakang
Nampak bukan perbezaannya disitu
Yang mana ok yang mana tak

Ok punca dikenal pasti
2 Faktor yang menjadi penyebab
Rumah bobbin yang berhabuk dek gumpalan benang-benang
Dan yang pastinya benang itu sendiri memainkan peranana

Tak tahu la apa masalah benang ni
Asal jahit jalan sikit je putus 
Asal sulam 5 6 langkah je putus
Penat aku dok depan mesin perhati 
Bila tukar benang SETEL!!!!

Kadang bukan salah brand tu sebab kaler lain ok je aku jahit
Mungkin gulungan benang tu tak betul agaknya
So jangan salahkan jenama benang ye
Siapa yang tak kenal Scdha Sein dan Cekebon
Tahu dah siapa yang menjadi customer aku?

Sunday, 9 August 2015

Embroidery Couple Pillow - Selamat Pengantin Baru Sahabat

Assalamualaikum semua
Kat sini aku ambil kesempatan untuk ucapkan Selamat Penganti baru Nurain Fatiha
Semoga selamat menjalani kehidupan sebagai seorang isteri yang solehah

Comell kan?

Nak share sikit hadiah yang aku bagi sebagai pengganti
Sori nun aku tak dapat nak meriahkan majlis kau dengan kedatangan aku
Hope ko faham kenapa masa tu

Candy booth DIY hasil aku dan rakan ku

Hadiah yang tak seberapa dari aku
Simple mini pillow untuk candy booth
Ok tak
Pengantin request hitam putih je
Paling simple yang aku rasa

Tengok ni ingat aku tau


Saturday, 8 August 2015

Guna Eyeliner Ganti Pen

Assalamualaikum semua
Siapa pernah jadi situasi macam aku
Macam terdesak sangat kan

Bila keadaan yang tak mengizinkan berlaku jadi
Masa takde kawasan untuk parkir kereta
Nak xnak kene tinggalkan nombor la untuk elak cermin kereta pecah
Kalau ikot memang kawasan yang kitorang parking tu tak ada masalah
Tapi yela incase kami lambat pulak
Kena la tinggalkan no fon

Dok mencari la pen dalam beg dalam kereta
Tak jumpa-jumpa
Penyudahnya

Eyeliner aku menjadi mangsa
Huwarghhhh
Maka dengan hasilnya

Friday, 7 August 2015

Boxy Bag - Try and Eror

Assalamualaikum semua
Kasi cuci mata sikit
Lama dah aku siapkan beg ni

Tapi belum kesempatan nak menaip lagi
Akhirnya beg idaman yang teringin sangat aku nak jahit menjadi
Alhamdullilah


Ok tak?
Tak terlampau besar tak terlampau kecil
Masih kene perbaiki
Paling mencabar nak jahit inner
Fuhhh jahit tangan je tau
Tercucuk jarum takyah cakap la
Maklum la macam dah lama sangat je aku tinggalkan zaman menjahit tangan sebelum kenal mesin jahit ni kan


Ni bahagian dalam beg
Ok la dari takda

Lama dah dok aim nak jahit boxy bag ni
Tapi asyik buzy je
Sekali dah jahit memang puas hati

Sebab menjadi

Perkongsian Jumaat - Amalan Sunat Jumaat

Assalamualaikum semua
Salam jumaat
Rasa sekejap betul masa berlalu kan

Macam mana dengan raya korang
Masih ada masa lagi nak berkunjung sanak saudara
Jemputan kawin pun tak putus-putus

Kali ni kita kongsikan amalan sunat pada hari Jumaat


Thursday, 6 August 2015

Mummy Ayu vs Firash Zafran

Assalamualaikum semua
Bila orang kata like father like son kan

 
Kali ni nak share pulak ada tak Firash seiras mummy dia
Pandangan korang
Aku pun tak tahu mana sepupu aku korek gambar aku masa kecik
Mak aku kata dulu memang orang ingat aku anak lelaki
Mungkin family aku tak suka aku pakai gaun-gaun kot


Ni lah rupa mummy masa kecik
Sama Firash tak
Macam lelaki kan
Baju ni pun makcik aku yang hadiahkan
Tapi memang setahu aku la 
Aku tak pernah dipakaikan pakaian perempuan
Aku tak suka kata mak aku

Wednesday, 5 August 2015

Entry kekurangan Kata - Semua Benda Nak Masuk Mulut

Assalamualaikum semua
Agak sibuk kebelakangan ni
Kita selit sikit aksi bambam kali ni
 

Bersungguh-sungguh mengunyah tu
tapi alhamdullilah tak semua benda Firash pandai masukan dalam mulut
Mainan dia memang semua nya masuk mulut
Tapi kalau benda yang baru-baru dia kenal memang dia tenung je

Tuesday, 4 August 2015

Bonanza Sushi King Ogos 2015

Assalamualaikum semua
Macam biasa setiap kali bonanza Sushi King akan hantar peringatan
Mujur ada mesej ni
Kalau tak memang aku tak tahu
Yela sejak-sejak GST ni memang belum jejak ke SK lagi


Sepinggan hanya RM 3.18 sen termasuk gst
Kesemua jenis yang berada di kaiten ye
Tak boleh order tak boleh take away

Firash mummy suap bubur mekdi je
Sebab dia pantang tengok orang makan
So nak taknak kene suapkan sesuatu jugak

Ni adik aku yang akan berangkat ke India esok
Tengok la banyak mana kami bedal semalam
Selagi perut belum penuh selagi tu la kami sumbat

So pada yang kaki sushi macam aku moh la bergegas ke Sushi King berdekatan
Sampai khamis ni je
Pastikan ada member card ye

Tabung Firash