Tabung Firash

Saturday, 6 February 2016

Resepi Puding Karemal Tanpa Telor

Assalamualaikum semua
Selamat berhujung minggu dan bercuti panjang ye kawan-kawan

Hari ni nak share resepi puding karemal
Dan yang pasti tanpa menggunakan telur

Sila abaikan potongan tak ada seni tuh

Nampak pon cantek gebusss gituuu
Sebab ni version masuk peti a.k.a agar2
Tak macam puding karemal yang biase tu
Lebih kurang macam agar-agar jugak la ni
Bagi yang kurang gemar puding karemal disebab kan telur
Korang patut cuba try yang ni
 
Hari tu dok godey2 myresepi terserempak lah resepi dari  Firasyira
Tergerak hati nak cuba sebab tanpa telur kan
Lagi pun bahan memang sedia ada dirumah

 Ada yang komen struktur comey dah, tapi warna karemal tak mengancam
mau tidaknya,yang aku pergi curah air banyak dalam gula tu buat apa
kan dah cair..

Ramai yang dah cuba resepi ni
Semuanya kata tidak mengecewakan
Aku pon tidak ketinggalan nak mencuba
Ok jom tgk resepi

Resepi Puding Karemal Tanpa Telor

bahan A
2 senduk gula (karemal)

bahan B
1 bungkus serbuk agar (10g)
1 litter air suam

bahan C(campur sebati)
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 penutup esen vanila

cara2;
1.  Hanguskan gula macam biase kite buat karemal kukus tu. Letak gula kat tengah2 bekas acuan then bukak api. Tunggu smpai gula keperangan keseluruhanny,masuk kan air skit (yang aku boleh bantai air banyak-banyak kan, tak payah letak air pon tak apa). Ketepikan.
2.  Didihkan bahan B sehingga larut. Kecilan api then masuk kan plak bahan C, kacau rata dalam 3 minit sampai aduanan agar-agat tuh likat + pekat. Tutup api.
3.  Masukan adunan dalam acuan yang berisi karemal tadi. Sejukan dalam peti.
Siap!!

Sangat mudah kan??
Walaupon ia sejenis agar2 (sbb gune serbuk agar2 kn)
Tapi tekture agar-agar tak keras sebab lebihkan air
 Selamat mencube
 Eh ehhh ada yang nak cuba ke??

 

9 comments:

  1. salam kak ayu nampak senag semua bahan dah ada cuma rajin belum ada nanti lah hahaha

    ReplyDelete
  2. lama dah idam nak buat tapi tak terbuat...

    ReplyDelete
  3. nakti nak cuba la..nak kena beli serbuk agar2 dulu..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..hai ayu..khaty singgah sini..walaupun kurangh meminati puding karemal, tetapi nampak menyelerekan..
    Jemput join  Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA

    ReplyDelete
  5. Lya pun x suka yg da telur rasa langsi....

    ReplyDelete
  6. Menarik ni. Nanti nak cuba gakla.

    ReplyDelete
  7. ok ni tanpa telur.
    kalau yg biasa tu byk telur!!!
    hulamak aii...
    aida amik resepi ekk.
    dgn izin ayu ler ye.
    nanti bebila kalau buat tu, ada ler entry kat blog :)

    ReplyDelete

Tabung Firash