Tabung Firash

Saturday, 30 August 2014

Snow Bear Micro - Electric / Battery Breast Pump


Assalamualaikum semua
Tinggal lagi sehari untuk kite same-same menyambut ulang Tahun Kemerdekaan Negara kita Malaysia
Tapi entry kali ni bukan lah nak bercerite tentang tu
Nak cerite sikit pasal kelengkapan sbelum menjadi Mommy to be ni

BREAST PUMP!!!!

Penting ke BP ni pada kite
Yup bagi aku memang sangat penting
Sebab aku jenis bekerja
Tak ada masalah bagi wanita yang menjadi suri rumah sepenuh mase
Bile2 mase pon boleh susukan anak
Aku tengok akak tempat kerja aku smpai basah baju uniform sebab lambat pump
Tu yang lambat pam, kalau tak ada BP tu cmne nak pam??

Kalau belum berkemampuan sekurangnya ade manual 
Tapi aku rase tak mampu kott tangan aku nak pam secara manual
So decide nak beli elektrik/bateri je

Mula2 tu berkenan sangat dengan jenama Auntumz 
Tapi yg single
Sebab bagi aku orang yg pakai double ni bile kat opis buzy
Aku usha dekat OBW and hrga agak menggeletaq lutut weyh
Tapi syok lak dapat banyak2 free gift ni

RM358.00

Tapi aku xler gelojoh terus p beli
Sayang wooo duet (walaupon pakai duet asben)
so aku dok servey lagi sbb due pon lambat lagi
Punya servey lagi dan lagi smpai terlupe terus pasal BP ni

Bile dok tanya pendapat pokcik google xramai yang pakai Auntumz ni
Pasal pe weyh?? Mahal sangat ke?? Mahal lagi Madela aku rase

Tengok review mummy2 laen semua suggest Snow Bear Single Advance
Murah dan tahan setanding dgn yang jenama Madela kununnya
Wah mcm beriklan plak 

Then aku terjumpa lah web breastpumpkedaibayimurah
fb plak bayimurahshop
Aishh hati dah meronta dah nak beli ni
tapi xtau nak pilih pakej ape..

Dok pikir nak amek pakej E je sebab senang bile cooler bag bleh simpan pump skli
Tapi ingat nak amek yang kaler kuning tu je. 
Dah jimat berapa dah kat situ kan
RM 262.90

Sementara tunggu nak bayar tu terjumpa plak laman fesbuk sasbaby nak buat pre-order
Snow Bear Single Advance dgn harga RM170.00 tapi tanpa sebarang free gift
Punya lah nak jimat kan dok kira bajet free gift, hrga lebih kurang je
So dah decide dah nak amek yg ni 

Tibe-tiba!!!!!
Ok aku memang tak tahan dengan godaan kan
Sebab tu lah xmo beli awal2

Terserempak pulak dengan fb breastmilk4ubaby
boleh tengok web breastmilk4ubaby jugak

Kepala dok pikir kaler kuning je sebab murah
Bile tgk ade iklan hrga yang lebih kurang same
Tapi BP latest....
kalau korang nak pilih mane?

Kalau aku memang ambek yang latest weyh...
Ibarat S4 dgn S5 hrga lebih kurang
Korang rasa??


 Ok nak ni nak ni nak ni jugak !!!!!(sambil hentak kaki)
Pasai pa xprasan sebelum ni kan??
Kaler pink2 lak tuh
2 tahun pulak waranti

Lame jugak dok pikir nak beli dulu ke tak
Tanya pendapat en asben tak membantu langsung
..................."IKUTLAH"...............

Makan mase seminggu lah jugak
Dan akhirnya....


Akak tu kate pos semalam hari ni dah smpai da
memang cepat btl

-Snow Bear Micro Electric/Battery Breat Pump RM 255
Tengok dah banyak saving da... 
Dapat pulak yang comel pinky2 gitu..

Mahal ke murah ke cantek ke hodoh ke janji boleh dimanfaatkan sebaiknya
Kalau susu ibu tak ada payah jugak
So semua kat tangan kite sendiri
Kene lah usaha kalau nak susukan anak
Insyaallah..

FREE GIFT



+ Powerbank cable
+ Bag V-cool 2-in-1 
+ 10 plastic storage
+ 1 Extra Bottle Storage BPA Free 
+ 2 Ice Powder Pack
+ Khidmat After Sales Service dari Admin
+Free Poslaju ke Seluruh Malaysia

Antara ciri- ciri :

- Suction/Massage ada 9 level (dulu ade 3)
-Triple Power Source - Elektrik, bateri dan powerbank
- Lebih senyap berbanding model lame 
-Warna PINK yang lembut
- Suction MAKSIMA 430m/hg
- Anti back flow menghalang pengaliran balik susu walaupon susu yang dipump dah penuh
-  WARANTI 2 TAHUN!!



Aku suke bag V-cool ni
Simple and nice
Comell je
Tak terlalu besar
Muat smpai 8 biji storage bottle tau
Siap boleh letak BP lagi.. 
So letak dalam 1 bag je
Tak payah nak fenin2 da

Ni boleh gune sebelum baby gune ni.. 
Nak travel letak air sejuk pon syokk kan??

Lepas dapat terus aku text sis tu
Dan tup tupppp
Ada plak brand baru
Alamakkk comell pulak

Malish Manggo Auto Single Electric/ Battery Breast Pump RM 279

FREE GIFT :
- Cooler Bag Malish (muat pam & 8 storage bottle)
- 10 Plastic Breastmilk Storage
- 2 Extra Bottle BPA Free
- 2 Ice Gel
- Widneck Bottle Converter
- Powerbank Cable
- Lanyard Neck Sling
- 2 Membrane (spare part)
- FREE POSLAJU ke Seluruh Malaysia
- Khidmat Selepas Jualan dari Admin

 CIRI-CIRI : 
-Single Auto Pump with Intelligent Memory
- Sangat SENYAP dan TAK SAKIT
- Backlight LCD screen yang JELAS
- Boleh guna ELEKTRIK, BATERI dan POWERBANK
- Silicon sheild yg sangat LEMBUT
- Dengan ANTI-BACKFLOW
Boleh guna WIDE Neck dan STANDARD Neck Bottle
- Saiz lebih KECIL dan RINGAN
- Design yg STYLEISH dan SIMPLE BOTTON
- Dilengkapi WAIST CLIP for MOBILITY
- Waranti 1 tahun by MALISH MALAYSIA


Ok ayu kau jangan nak mengade-ngade tengok2 Breastpump lain tauu
Cukup da setel pasal BP ni
Alhamdullilah
Tinggal sikit je lagi keperluan baby yang lain



Friday, 29 August 2014

1st Trial Sulaman Name

Assalamualaikum semua
Hari ni baru berkesempatan nak menggunakan mesin jahit baru

Saje testing2 sulam name
En asben dah testing jahitan kan
Sebelum nak sulam tu kene la tukar tapak semua tuu
baru boleh sulam

Dan ini hasilnye

yg atas tu xtau la pasai ape xjadi

ingat name anak2 bulusku..
boleh tepek kat bonding bag dorang ni

buat keychain depan blakang
boleh letak kt kunci
kate pon testing

opsssss...

ok sekian pada kali ni

DIY - Nursing Pillow

Assalamualaikum semua
Hari ni nak share sikit pasal nursing pillow

Kalau tgk rege market pon boleh cecah smpai 90 hengget
mampu kooo??
Bagi aku benda cmni mcm xpenting je
so buat ape nak beli ye dak
memikirkan kos yang aku xperlu keluarkan sebab bahan semua mmg da ade kat rumah
gune mane sedia ade je

Kali ni mintak tlg en asben je yang buat
Aku cume jadi pembantu jep

mule2 korang google je pillow nursing tutorial
Banyak sgt pilihan ada
pattern aku amek kt sini

Print out 4 keping
Pastu cantum & gunting
Aku edit sikit kasi melengkung

nampak aku lebihkan sikit and panjangkan sikit ukuran tuuu

trace 

gunting dan jahit
pastikan tinggalkan ruang tok letak fiber 

terbalikan

yeaaayyy sumbant2
.
.
.
.
.
.
.
.

taraaaaa

uhh besar sikit
ni pon en asben yg bersusah payah masukkan isi
aku masukkan katenye xpadat 
aishh mcm dia plak yg nak pakai
layankn jelah

nampk??
abis separuh fiber dr 1kg tauu
betul2 seisi menyumbat oleh en asben
thank you syg...
muuuuaaaahh setepek

oooo sarung belum nak buat lagi
lagipon ni saje testing2 pon..
bajet mmg tak setinggi nak beli langsung'
kan dah jimat kat situuu



Thursday, 28 August 2014

Barut Baby by En Asben

Penangan mesin baru ke penangan baby baru
Tula aku rase en asebn yang lebih xcted dr aku kalau bab2 baby ni

maklumla mesin jahit sebelum ni aku pakai yang mini global tu je
tak selesa katenye
sekrang ade yang besar senang lah sikit kerjanya
jangan xtau en asben lagi pakai menjahit dari aku
Orang kate hasil tangan lelaki lebih halus
teliti betul en asben kalau bab menjahit 

ok testing2

siap potong dah

maaf deh en asben
terpaksa crop pic awok yang keseksian itu
kekekek

taraaaa

depan pic katoon2
dalam gune plain
disebabkan en asben yang buat
laen kali aku sertakan dgn tutorial insyaallah 







Wednesday, 27 August 2014

Segmen Blogwalking Bulan Kemerdekaan


yeayhhh 1st time pon nak join segmen2 ni...
maklumlah budak baru nak bertatih dlm dunia blogging ni

jom same2 meriahkan segmen blogwalking sempena bulan kemerdekaan oleh sya mimie
mudah je

 Buat tajuk entry : Segmen Blogwalking Bulan Kemerdekaan 
Tempek banner cam dekat atas tu
Dan jangan lupe tinggalkan jejak kat situ

Selamat bersegmen semua

Tuesday, 26 August 2014

Brother NV950 Kini Dalam Genggaman

Ahad lepas kan aku kate pergi amek my baby baru lepas scan
kalau igt impian aku kat sini
akhirnya tercapai jugak

Pergi sampai cheras kat LSN
Aku deal dgn kak norainah dari fesbuk aku tuu
Beliua dealer untuk LSN
Disebabkan aku tak pernah tengok mesin secara live
nak jugak aku tengok

Walaupon dah smpai kedai aku still deal dgn kak norainah tu
Sebab harga yg ditawarkan jaoh lebih murah
ikot promo mase raya ritu tapi ade kasi lagi diskaun lagi  tu
Terima Kasih kak
Katenya deal dgn boss kedai tu dan dapat harga tu last utk aku
alhamdullilah
rezeki aku kott mase tuu
aku beli pakej tulip

Mesin jahit & sulam Brother NV950 + Software Sulaman + 5,000 design Sulam

ni harga mase promo raye
skrang harga da berubah RM 3,499.00



keadaan kedai tingkat atas
bawah barang2 display je katenye

sofware dgn pendrive blm dpt lagi sebab orang yg incharge tu cuti sakit pulak
so dorang akan anta by pos nanti.

Mase ni en asben testing2 bobbin tuu...
laen kali aku kasi review lagi ok..
sekarang ni mcm buzy sangat

Alhamdullilah akhirnya dalam dakapan

Sunday, 24 August 2014

29 minggu - Scan 3d 4d Klinik Umra

Assalamualaikum semua
Pada bakal2 mummy mesti akan rase teruja cm aku jugak kan
Xcukup dengan scan 2 kaler hitam putih 
Nak jugak yang real walaupon xberkaler

Da lame da plan sebenarnya nak buat scan ni
Tapi menurut yang aku bace
Kandungan kene lah dalam 28-30 minggu cmtu
so aku amek yang tengah2
ngam2 29 minggu

Lame dah dok perhati klinik umra pnya scan 4d
Rata2 yang pergi semuanya puas hati and bagi review yang baik2 je
Aku pon xboleh lah lepaskan peluang

Mula2 da decide nak pergi selasa lepas
sebab ahad malas da nak keluar
Hari Isnin tu baru sbuk nak cek balik web pakej 3d
 Kene buat appoitment dulu kat sini

Rupenya ade jadual kalau nak buat scan 4d
Hanya pada hari Ahad je okeyh

So nak xnak kene pergi ari Ahad la
Kebetulan ahad tu je aku dgn en asben free
Ahad laen mungkin kandungan aku dah lebih 30 mggu
aku buat appoitment paling awal jam 9am

kaunter ade 2 lagi

en asben and adik2 menunggu

kitaorang sampai pukul 8.30 am kott
mule2 cek berat cek tekanan darah semualah
dalam pukul 9.10am ms. Jezzlyn panggil
alahaiii halus je miss ni
kecik sangat macam budak sekolah

Betul ape yang diwar2 kan
memang miss Jezzlyn friendly sangat2
suke suke suke!!!

mase mule2 baby tido xmo tunjuk muke
miss Jezzlyn pujuk suruh tunjuk muke mummy nak tengok ni
alih sikit tangan tu dik, tak nampak muke
Sekali bile baby alih si daddy pulak excited
terkejut gamaknye bile baby leh paham ape yang disuruh

amboiii menggeliat kemaen lagi kan??
aishh ape lah pagi2 kacau orang tidooo

2d pon ado selit jugak

geget2 jari pulak anak mummy ni

ok alhamdullilah semua normal
Miss Jezzlyn kate muke baby tembam ikoot mummy

kepala normal 29 minggu
camne pinggang anak mummy ramping ni 27 minggu
beza due sehari selepas pon
xjaoh beza
Berat baby 1.2 kg
ngam2 je besarnye
doktor nasihat kawal pemakanan
Takott badan aku yg kecik ni tak dapat tahan
Masalah pada ibu jugak kalau baby besar ni

alah pandai sengih2 pulak
sebab ade adegen yg melucukan mase ni
sebab kami mempertikaikan jantina baby
Sekali dia tunjuk daaaa

agak2 muke macam sape???
Miss Jezzlyn kat gud baby, dengar kate
tapi kuat sefie and kuat jugak merajukk
eh ehhh miss kate mummy plak yg selalu merajuk tu pasal baby ikott
aiayaakkkk

banyak lagi gambo2 selfie baby
tapi tak ade lah aku nak letak semua
kang muak pulak korang kan

ni yang dibekalkan oleh pihak klinik...
Cd tu siap bervdeo lagi tau

Diet yang disarankan oleh doktor 
-jangan skip waktu makan (pagi+tghari+malam)
-jangan makan nasi lemak pagii
-minum susu + cereal 
-makan tengahari
-makan malam sebelum jam 8pm 
-jangan amek susu sebelum tido sbb mlam dah makn carbo 
-minum jus dibenarkan sehari sekali
-lepas makan boleh minum air suam sahaje
-susu or air bergula minum sejam or 2jam selepas or sebelum makan

Lepas pergi scan kami semua pergi Cheras
Nak amek my baby baru
Apakah??

Next entry deh


Saturday, 23 August 2014

Suntikan Anti Tetanus (ATT) atau Kancing Gigi Ketika Hamil

Ok macam mane pulak boleh lupe pasal cucuk ni kan
ceckup kelmarin aku kene cucuk kancing gigi buat kali kedua
Tapi kali ni tak sesakit macam dulu
Itu yang aku pon tak ingat kene cucuk
Memang misi bgtau 2x kene cucuk kancing gigi semasa hamil
Ingat yang lepas aku cerita pasal cucuk2 ni kat sini
Tapi aku lupe pulak ape namenye
so now aku dah tau aku stori sikit

Hasil daripada pokcik2 google
Aku jumpa lah keterangan yang lebih kurang je semua
Salah satunya dari dr. zubaidi

Jom sama2 kita semak info tentang suntikan kancing gigi 

-Tetanus adalah jangkitan kuman yang boleh mengakibatkan maut disebabkan racun yang dikenali sebagai Clostridium Tetani. Jadi suntikan anti-tetanus ini dapat mengurangkan keberangkalian jangkitan kuman tersebut. 

- Kuman ini boleh masuk melalui luka. Luka wanita hamil ialah jika bersalin normal, akan ada luka pada faraj (luka eposotomy)

- Dahulu hospital tak banyak. Kebanyakkan wanita yang bersalin hanya bersalin di klnik disambut oleh bidan tradisional. Peralatan yang digunakan dikhiatiri tidak bersih. Jadi WHO & Kementrian Kesihatan Malaysia mewajibkan sunikan tetanus pada ibu hamil untuk mencegah kadar kematian bayi dan ibu.

- Vaksin ini melindungi ibu dan bayi yang bakal dillahirkan. Antibodi yang dibentuk dalam badan akan dihantarkan pada bayi untuk melindunginya sehingga beberapa bulan selepas dilahirkan. juga mengelakkan kelahiran pra-matang.

- Kehamilan pertama : 2x suntikan diberi. Suntikan pertama pada awal kehamilan, suntikan kedua selepas sebulan atau dua bulan selepas dos pertama. (tapi aku diberikan suntikan lepas misi tanya pergerakkan baby dan kedua sebulan selepas dos pertama)

- Kehamilan kedua : Jika jarak kehamilan kurang dua tahun dari kehamilan pertama, satu suntikan booster dos akan diberikan.

- Suntikan tetanus ini sudah menjadi tidak releven sekarang kerana sudah banyak hospital dibina. Peralatan yang digunakan jugak bersih dan dibasmi kuman.

- Suntikan ini juga boleh menyebabkan ibu hamil terkena effect seperti demam dan adakalanya allergy. Sebab itulah ramai gvbaecologist di hospital tidak memberikan suntikan ini.

- Tetapi hospital kerajaan masih mengamalkannya untuk mengurangkan risiko jika ibu hamil itu tinggal di kawasan pendalaman.

-Menurut pendapat Dr Zubaidi sendiri beliau tidak menegah jika ibu hamil itu menolak suntikan ini jika yakin akan melahirkan bayi di hospital dan sanggup menanggung risiko.
Tetapi jika keadaan tanpa dirancang seperti seorang ibu melahirkan anak di dalam kereta, di dalam lif bangunan dan sebagainya. Jangkitan kuman boleh berlaku. Jika lebih elok menerima suntikan itu lagi pula ia diberikan secara percuma di klinik kerajaan.

* Kan lebih baik kite mencegah sebelum merawat. Sebelum terjadi apa-apa yang xdiingini. Semoga apa yang kita rancang sentiasa diberkati Allah S.W.T. aminnn

Friday, 22 August 2014

28 minggu - Minum Air Gula

ok nak cerita tentang ceckup semalam
alhamdullilah bacaan Hb aku dah normal!!!!
yeeeeeeeeaaayyy (lompat guling2)
TAPI........
tu dia nak tau berat aku naik plak 1.9kg
aishhh guane ni???
Al maklumlah raya kan
dah selera kuat sangat kan..
asyik makan jela
disebabkan itu jugak lah aku terpaksa minum air gula
air yang paling aku xnak minum
malam kul 10 doktor pesan untuk berpuasa smpai keesokannye 

Pagi tadi cm biase lepas antoo adik aku ke sekolah trs ke klinik
7.30 pagi dah trpacak kt kaunter amek no giliran
smpai turn aku kene amek darah and suruh minum air gula
perghhh tgk cawan da mcm kt kedai da tingginye

sekali aku teguk boleh bla lagi
masuk separuh tekak da loya tahap nak muntah dah
mengenangkan misi dok kate muntah minum balik
gagahkan jugak diri aku ni weyh
dekat 10 minit jugak lah nk minum segelas air

misi suruh datang balik lepas 2jam
mase siap minum tu 8.15 am
aku balik rumah dulu sbb xsanggup rasanye nak tunggu sampai 2jam kt klinik tu

Dalam pukul 10 am tu aku trs gerak balik klinik
amek darah lagi
dan yeeeeeeeayyy
misi kate ok
ok je???
boleh balik dah?..
xade pape masalah kan??
alhamdulillah
balik boleh makan dah
rasa cepat betul lapar
tula banyak sangat makan lagi
kang naik lagi berat melampau baru tau
ok2 aku kawal 

report semalam
Hb 11.3
bukan maen panjang lebar lagi tuu
doktor suruh pegi scan nak cek air ketumban ke ape tah
insyaallah ahad ni aku pergi

keputusan pagi tadi plak
ape benda pon aku xpaham

Apa-apa pon mintak semuanya dipermudahkan dan tak ada pape masalah lah ye
insyaallah

Monday, 18 August 2014

Hasil Tangkapan Dari Pureen

Entry lepas kan aku ade post pasal jualan penghabisan stok Jualan Penghabisan Stok Pureen
so jom tgk hasil tangkapan aku dan en asben

 comel2 kan
yang set ade yg rm12 ng rm15
yang atas kanan tu rm4 je

romper satu2 nye yang aku jumpa
yang ni rm 15
aku paling sume rompers
comell sangat


yg belah kanan ni xjumpa seluarnya
so amek baju je sbb en asben suke sgt
atas ni sehelai rm 3 je



barangan kelengkapan laen
barang2 laen bulan depan lah pulak ye

total up semua

senarai2 yang perlu beli
kene catit utk memudahkan kerja
banyak lagi ni...
insyaallah sikit2 dulu
tapi ni bukan sikit dah ni
rase dah bp helai da baju ke baby
tapi tak ada satu pon baju newborn
camno ni??

Tabung Firash