Tabung Firash

Monday, 20 April 2015

Longan Kering & Kurma Merah

Assalamualaikum semua
Pagi2 Isnin ni mesti masing2 lemau kan

Jom pekena air longan dengan kurma merah


Ni aku dah siap bancuh and tambah gula
So bila nak buat air masukkan 5 ke 10 buah longan 3 sudu air
Pastu bancuh la dengan air panas atau pon sejuk
Sangat menyegarkan
Orang kata air longan ni boleh tambah penghasilan susu badan


Longan aku beli dalam pasaraya Giant je
Mahal la jugak 1 pack tu dalam 8 ringgit lebih
Aku mule2 rebus dulu 10 ketul takot tak boleh masuk
Tapi serius memang sedap
Nak2 bagi penggemar longan,mata kucing, laici macam aku ni

Aku rebus 1 pack longan kering dengan separuh bungkus kurma merah tu sampai warna air bertukar
Disebabkan aku nak buat pati aku gunakan lebih kurang 2 ke 3 cawan cmtu la kot
Gula aku masukkan dalam 15 sudu besar tu
Tuggu sejuk then masukkan dalam bekas
Letak la dalam peti ais
Siap!!

21 comments:

  1. X manis ke??? Hehe nak cuba jugak la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh memang manis
      sebab tu bancuh lagi dengan air masak
      ni kan pati je

      Delete
  2. Replies
    1. yup manis
      ni buat pati je kak..
      nanti 1 cawan letak 2 sudu je cukup da

      Delete
  3. sukatan gula macam banyak tue..buat pati atau boleh minum terus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat pati kak..
      aishh mmg manis kalau nak minum cmtu je

      Delete
  4. 15 sudu gula wow tak manis ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersangat manis kak ekin
      nape xnampk ke ayu tulis pati
      tersorok ea
      heehehehe...
      mmg idok le nak mnum manis2
      potong kaki wooo

      Delete
    2. Hahahaha.... bc dah pati terperasan peti ais hihihi...

      Delete
  5. Uishh x manis ke letak gula byk2 hihi.. I like longan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab buat pati
      senang nak bancuh xyah kacau gula da
      tambah air je

      Delete
  6. Not my fovourite..hehe..xsuka benda macam ni..n manis2 ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh xmanis la cik mimie
      ayu pon xsuke jugak manis2 ni kan..
      heheehe kene tambah air la

      Delete
    2. buahnya Cik Mimie tak mkn..ekekek..

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. musim panas sesuai sgt minuman camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu kak suria
      mmg best dapat air sejuk ni

      Delete
  9. huiiiihhhhh
    dok telan ayaq lioq ja ayue akak kt sini

    ReplyDelete
  10. Memang bertambah-tambah susu badan kalau amalkan minum air ni. Jugak dapat menyejukkan badan.

    ReplyDelete

Tabung Firash