Tabung Firash

Tuesday, 14 April 2015

Resepi Chocolate in Jar Meleleh

Assalamualaikum semua
Pada semua peminat coklat
Kali ni aku nak share cara nak buat coklat yang senang dan sedap

Hari tu aku ade post pasal coklat dlm tupperware kan
Kali ni aku letak comel2 dalam balang
Benda ni mahal sebab jar jeke??

Aku beli dekat 2 ringgit kauuu
Balang saje tak termasuk bahan

Ok takmo bebel panjang jom tengk bahan apa aku guna


 1. Buble rice. Ni aku beli kat kEdai bakeri Bagus
500gm dlm 5 rggt je kot
2. Chocolate compound. Aku campurkan dark dengan milk coklat supaya tak manis sangat
3. Butter


Double boiler coklat compound dengan butter


 letak 3/4 bubble rice dalam jar, aku still nak gune tupperware jugak kan
Then tuangkan coklat atas bubble rice tu

Akhir sekali kite ngapp la
Aku memang suka makan mase coklat tu tengah panas

Kalau coklat mengeras rendam jar dalam air panas,lame2 coklat tu akan cair dengan sendiri nye ok


40 comments:

  1. Replies
    1. sedap kak eyda bg penggemar coklat cm ayu ni

      Delete
  2. sedapnya..ayu buat khaty bertambah laparr..

    ReplyDelete
  3. wow wee..terliur kak wana dibuatnya..simple sangat resepinya..kalau ada masa nak gak try..kat sini susah la nak jumpa jar macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye senang sgt kak
      yg jadi mahal sbb jar nye
      or coklatnye kott
      hehehe

      Delete
  4. Sedapnya tgk.. Hbis la kalau dpt kt anak2 sy ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dpt kat asben sekali hadap je kak MF

      Delete
  5. sedap ni..sekali hadap je habis la dengan anak2 saya nih..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak..
      sekali je da abis
      sy makan pon berkali2 sbb takott nak hadap sekali

      Delete
  6. Replies
    1. btl tu
      kalau nak buat kene kurangkan rasa manis tu

      Delete
  7. Sedapnya... terliur la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la nk p cari ni kita hantu coklat ni...buat mcm simple jah

      Delete
  8. aaaargh.. sedapnya.. choc memang sedap..
    tapi CT tak suke rice tu.. maybe bleh ganti ngan kacang.. ahak..
    pandailah nak alter recepi orang =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mmg la sedap kan
      boleh jugak gantikan kacang
      sedap jugak
      amek kacang badam tu

      Delete
  9. sedapnya la kalau dapat ni. dah la tengah lapar. hahahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tgh lapa xckp makan ni amy oii

      Delete
  10. aduhai sedapnya..terliur

    bw dr housewifearts.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene cari jangan sampai terliur
      meleleh2 nanti tuu

      Delete
  11. mudah ja rupanya...
    tp nak buat lambat beli boleh terus ngap...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha btl tu
      tapi kalau nak beli banyak tu berkira-kira jugak kak sofu

      Delete
  12. Mudah ja tapi kalau dah malas memang tak terbuat. Hehehe, nak makan beli ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang kan..
      mmg ramai dok pakat beli je senang

      Delete
  13. assalam sis..sedapnyeeee tgk.. sy penah buat tapi guna serbuk coklat van houten je. bolee laaa..dark sngt rasenye mcm pahit pun ye jgk, nnt nk try guna choc compund beryls plk

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai serbuk rasa mmg pahit sikit
      kene letak susu pekat manis rasnya
      kalau ok pakai compound coklat
      rasa dia sedap sikit
      nak manis pakai milk coklat je

      Delete
  14. Hai sis, nk tnya, coklat apa yg boleh digunakan? Yg xkan keras.

    ReplyDelete
  15. Hai sis, nk tnya, coklat apa yg boleh digunakan? Yg xkan keras.

    ReplyDelete
  16. Assalam sis, nak tanya . Kedai bakeri Bagus kat mana sis ?

    ReplyDelete
  17. Coklat ni boleh tahan sampai bila ? Buble rice tak lemau ke ?

    ReplyDelete

Tabung Firash