Tabung Firash

Monday, 6 April 2015

Tutorial Tutu Dress Bagtag

Assalamuaalikum semua


Hari ni nak share macam mana nak buat tutudress bagtag
Sebelum aku dapat mesin lagi memang bagtag ni la benda pertama aku nak buat

Ramai jugak aku tanya macam mana nak buat benda alah ni kan..
Dan akhirnya menjadi jugak
Terima kasih sifu2 yang tak lokek nerkongsi ilmu

Kebanyakkan yang baru nak berjinak2 mesti teringin nak buat ni kan
So kat sini aku kongsikan
Senang aku bagi link ni je terus

1. Hoopkan stabilizer dan sulam 1st step
2. Letak kain dan sulam 2nd step pulak
3. Tekan step seterusnya untuk sulam skirt
4. Letak felt pada skirt dan tekan untuk step seterusnya

5. Tulis nama
6. Gunting lebihan kain pada skirt gune gunting yg melengkung.
7. Gunting keliling skirt pada jahitan ye
8. Pin kan felt pada belakang stabilizer untuk bahagian belakang bagtag

Ni cara untuk adjust step sulaman
So kita boleh pilih step mana yang kita nak buat dulu

Pada yang tiada mesin memang korang tak paham
Pada yang ade kalau tak paham boleh tanya ye

Buat tutudress bagtag ni mmg rumit kerjanya..
Kalau ade yang nak beli bulk order aku angkat tangan ok
Sangat leceh..

28 comments:

  1. Cntik Sgt la..klau la Lya da mesin sulam ni adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kumpul wet lya
      same2 kite layan

      Delete
  2. Akak baca step by step sambil tersengih. Tak paham apa lagi2 tang rajah kat mesin tu...hihihi ayu mesin sulam ayu ni ada function jahit tepi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yg ayu kate org xphm mmg xkn phm punye
      boleh jugak jahit tepi
      tp tak lah sekemas mesin jahit tepi

      Delete
  3. kagum kejap tengok orang pandai jahit...


    huhhuuuh

    http://www.rinaprettyhealthy.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite ni xpndai lah nk mnjhit ha
      cube2 je

      Delete
  4. seronok kalau boleh menjahit sebegini.. itulah mesin jahit sekarang memang canggih, set sini sana, dah boleh buat apa yang kita nak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak eyda
      kadang tok pikir cmne dia leh bace pendrve n buat ikot arahan kn

      Delete
  5. Cik Mimie tak paham apa2..haha..memang surrender awal2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. samalah. tngok jel;ah. kenal mesin sahaja. XD

      Delete
    2. surrender gak.. tapi comel.. sbb set je kan..
      penah tengok mesin ni time tempat tshirt nk tulis nama2 kawan..
      nampak la dia set kat screen tu..

      Delete
    3. aha mmg korang xkn phm kn
      hahaha
      ni tok org yg pndai je

      Delete
  6. Wah pkai mesin sulam ..kak lya ada mesin jahit jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayu pndi ni jela kak
      nk jahit bju xpndai ha

      Delete
  7. Waahhh.. awesome sangat.. syoknya ada mesin sulam ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. best shad
      rajin dgn ade mase mmg dok main ni jela

      Delete
  8. akak ni mesin jahit pun duk simpan rapi jer
    kalau bawak keluar mula la damia pun sibuk
    jahit pakai tangan ker sekarang ni

    ReplyDelete
  9. susah nnya nk buat tapi perlu rajin kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha ssh sikit nk buat
      leceh sikit kak jm

      Delete
  10. hamaigaddd . tak fahamm tgk bab2 berkaitan jahit2 dan mesin jahit ni . hehe . memg yaya tak reti kak . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah Yaya.. dulu sek subjek KH masuk kelas budak laki.. x join bebudak yang masak n menjahit.. insang pari pun jahanam kalo akak jahit lalalala..

      Delete
    2. ade jugak masuk kela KH blja bab2 ni
      ayu dulu blja kayu dgn paip
      elektrik
      ERT xsentuh pon

      Delete
  11. aaa pakai mesin kan.. ehehe.. so kena pandai design la jugak kan..
    kalo ada mesin x pandai design x jadi gak..

    hehehe means Ayu mesti pandai design =D weeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboii bodek nmpk..
      nk design pon xpndai jugak

      Delete
  12. Mesin jahit sulam berapa harga ya... nak kumpul duit la hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. skg dlm 2500 cmtu lah
      boleh tgk

      http://hidayuayumie.blogspot.com/2014/08/brother-nv950-kini-dalam-genggaman.html

      Delete
  13. ohhh mesin sulam...
    kena kumpul dana untuk itu sebab skrg dah ada GST rege mesti naik sudah

    ReplyDelete

Tabung Firash