Tabung Firash

Thursday, 25 June 2015

Makanan Kesukaan - Bubur Ikan Bilis

Assalamualaikum semua
Selamat pagi
Alhamdullilah puasa ke 6 sudah kita
Hari ni nak share makanan kegemaran anakanda

Bubur Ikan Bilis
Ni macam mummy da ni tau
Hantu bubur bilis

Opss yang hijau-hijau tu brokoli
Wajib ada sayur setiap hidangan
Cume masa mula-mula hanya letak kan ikan bilis 
Pastikan anak tak ada alahan baru teruskan
Then pelbagaikan sayur
Sayur pulak yang dah pernah bagi sebelum ni ye

Macam mana aku tau kesukaan Firash
Nenek yang cerita
Kalau bubor bilis ni makan tak mo berhenti
Banyak makannye


Ni la ikan bilis Firash
Pastikan cuci bersih ikan bilis
Goreng tanpa minyak sampai garing
Then kisar sampai jadi serbuk macam ni
Siap
Campur ketika menghidang
Menyelerakan je Firash makan

Senang macam ni kalau nak travel ke mana pon
Balik kampung siapkan stok ikan bilis ni
Tak payah bawak bahan basah

20 comments:

  1. Ni fav kita juga ni bubur tabuq ikan bilis tumbuk mabeles sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe
      goreng garing2 mmg dah menyelerakan
      tambah kicap sikit

      Delete
  2. Pergh!! memang layanlah.. pastu buh kicap ngn cili padi sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kicap cili padi ni aida setuju :)
      pedas. sedap...

      Delete
    2. kan...
      mmg makan bertambah2 kalau dapat ni
      nak2 tg htime xde selera mmg balun bubor ikan bilis je

      Delete
  3. hmmm bukan firash aje suka.
    kalau acik aida buat, kakak nurin & kakak syuhada pun makan bertambah bubur ikan bilis :)

    ReplyDelete
  4. Sedap2 :) Cik Mimie pun suka..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee cik ayu pon suke jugak cik mimie

      Delete
  5. perghh..tambah kicap sedap ni.. hehe..

    *sambil klik2 nuff

    ReplyDelete
  6. jgn kata Firash..sis JM pun suka!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh yeke
      same lah dengan firash ni
      nnt leh kongsi2 kan
      hehehe

      Delete
  7. Lya plak gemar bubur ayam hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh bubo ayam kalau ade garam mmg sedap
      ni tawar jadi xsedap lak
      letak garam sikit kicap sikit n lada sulah sikit
      nyumnyumm

      Delete
  8. Replies
    1. Skg dah bnyk sgt mnu dia tu
      alhamdullilah bolh makan semua

      Delete
  9. makan dengan ikan bilis memang menyelerakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..
      memang ikan bilis ni pembuka selera

      Delete
  10. ini saya pun suka haha tp ikan bilis tu takmo hancur sgt kot utk org tua mcm kite ni hehe

    ReplyDelete

Tabung Firash