Tabung Firash

Saturday, 20 June 2015

Resepi Cheesekut

Assalamualaikum semua
Berbuka apa tadi?
Nak share resepi sikit
Pada yang dah biasa buat sila pejam mata ye
 
Kasi terliur sikit bagi penggemar cheese
Yup aku salah sorang hantu cheese
Memang lama dah mengidam cheesekut ni
Memikirkan tekak en asben tak boleh nak masuk
Batalkan niat murni nak merasa kesedapan cheesekut ni

d
Antara bahan yang dioerlukan
1. Biskut Craker
2. 1 block Cream Cheese (250g)
3. 1/2 Tin Susu Pekat
4. Fresh Milk (aku gntikan dengan coklat)
5. Nestum

 

1. Pukul cream cheese da susu pekat sampai kembang, pastikan cream cheese dalam suhu bilik ye
Ni kes malas namanya guna hand wisk je, tapi kalau nak senang gune mixer la, takde lah lenguh tangan
Biskut cicah ni pon da sedap

Part ni best dah macam buat kuih or kek lapis2 ataupon lasagna
 
2. Celup biskut ke dalam susu coklat or coffe ke straberi ke, ikot korang mane korang suke
Janji dicelup, tapi jangan korang p celup sampai kembang
Cukup 2 saat depan belakang ok
 3. Susun biskut dalam loyang.
4. Sapu cream cheese yang dipukul bersama susu tadi,tak payah letak semua
Buat selapis pon dah cukup, tapi kalau suka pon boleh letak banyak-banyak cume tak banyak lapis jela penyudahnya
5. Taburkan nestum atas cream cheese tu, korang boleh letak biskut oreo hancur ke cipsmore ke, terpulang pada tekak masing-masing la
6. Ulang step seterusnya -  biskut,cream chees dan nestum sampai abis
7. Siap tutup gune cling wrap dan letak dalam peti, biarkan sejuk


Ni kes tak menyabar namanya
Takmo tunggu-tunggu da
Tergugat iman bila lama sangat dok mengidam
Akhirnya......
Thorbaik weiiii
Memang kena dengan tekak aku
Bawak pergi opis pon abis

Psstttt :  Ni minggu lepas punya menu tauu, jangan cakap aku tak pose pulak!!

17 comments:

  1. wàhhh lama dah Cari resepi boleh Cuba ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello admin. I dh try your recepi. Mmg sedap and menjadi. Anak2 sedara datang rumah memang suka. Thx ya for sharing. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

      >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

      Delete
  2. Slalu juga lya buat feveret ni cheese

    ReplyDelete
  3. sedapnya...akak pernah jugak buat dulu
    dah lama dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke
      ni dulu viral gak kan
      baru sempat nak buat nia

      Delete
  4. baru nak kata nape makan kat opis, shift mlm ker :) ha ha...
    aida lom sempat buat.
    resepi berzaman da save dlm phone hu hu hu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh ayu pon sama
      lame da save tp sebb en asben tak makan simpan niat jela
      banyak sebenarnya resepi yang masih blm buat

      Delete
  5. Nak buat,...tp xterbuat2 lagi..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee buat cik mimie jangan tak buat

      Delete
  6. Salam, wahhh sedapnyaaa...nyum! Nyum! Hahaha nasib baik ade ayat last tu, kalau tak, pelik juga bawak pegi ofiz..sy dh bayangkan awak kerja waktu malam, hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sbb tu kene mention awal2
      kang xpasal2 je kan
      hhehehe

      Delete
  7. alahai tekak ni dh terliur ni kak ayu oiy,hadeiii

    ReplyDelete

Tabung Firash