Tabung Firash

Sunday, 19 October 2014

Berkebun lah Kita

Assalamualaikum semua...
Selamat berhujung minggu

Update kelmarin punya stori
Haaaa jangan tertipu ye..
Bukan aku yang berkebun





Taraaaaaa
Hasil tangkapan
Duku ng dukong
Tah betul ke tah...

Hari ni punya stok dah boleh kira dgn jari dah
Dok bahagi sane bahagi sini

En asben and adik pon da balik klang tghari tadi..
Sob sobbbbb
Rindue en asben!!!!
Nampak mengade tak kat situ...

Smoga selamat smpai sayang
Pandu cermat jiwa selamat

53 comments:

  1. wahh banyaknyee.. nak sikit..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ni pon satu pokok je yang panjat..
      yang laen dah suruh org jual da

      Delete
  2. apa beza duku n dukong ni kak? hehe
    confiusss ni -.-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. beza tang fizikal kott nadnad
      dukong ni kulit tebal

      Delete
  3. Apa prbezaan buah tu..mcm rupa langsat pun ada gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha adik beradik la tu kak lya
      duku ade langsat ade duku langsat pon ade.
      same tapi tak serupe

      Delete
  4. Haah. apa beza dua buah tersebut. lols. hahaha. alooo sianyaaa akak. hehehe. take care. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ehhh....
      heheheh tula kalau skli pandang mmg same
      tapi tak same sebenrnye
      rase pon laen sikit

      Delete
    2. iyee? ahaha. aina mana x pernah makan. gahaha.

      Delete
    3. aishh dikna nak makan straberi je
      anggur ke
      kan kan kan?

      Delete
  5. Salam singgah hujung minggu dik Ayu...akak dan en.hubby pun dari kebun juga..kunun2 nak pergi petik buahan...sampai jer kat kebun tadi..alangkah kecewanya hati sebab buat langsar tinggal daun jer...buah dah habis kena kebas orang...macam tu lah jika kebun tak berjaga...sbb Diana adik-beradik semua berkerja..

    ReplyDelete
  6. Salam singgah hujung minggu dik Ayu...akak dan en.hubby pun dari kebun juga..kunun2 nak pergi petik buahan...sampai jer kat kebun tadi..alangkah kecewanya hati sebab buat langsar tinggal daun jer...buah dah habis kena kebas orang...macam tu lah jika kebun tak berjaga...sbb Diana adik-beradik semua berkerja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaahhh sedihnye
      tgh2 semangat nak g petik buah plak takde ye kak diana
      ishhhh

      Delete
  7. tahun ni semua tempat buahnya menjadi..kalau area kampung ni, 50sen je sekilo..ada yang jual 30sen sekilo...dokong lembut sikit kulitnya..dokong yang keras sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula acik...
      menjadi byk..
      ni pon abah tinggalkan satu pokok tok kitaorang makan
      nasib ade lagi buahnya

      Delete
  8. wahh parihh pon selalu jgak g kebun hujung minggu . xde buah mate kucing ke kak ? klau dapat ke parihh , 1 plastik boleh hbis . huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sep sikit...
      akak kalau dapat mate kucing satu pokok pon boleh abis kott..
      hahhahaha

      Delete
  9. Sebbaik bukan ayu yg berkebun. Baca tajuk terus terlintas kat kepala, amboiii bukan main lagi mak buyong sorang nih hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhheee...
      kejamla mereka kalau biarkan ayu berkebun kak farrah

      Delete
  10. Bestnya dapat makan buah yang dipetik sendiri. Segar dari ladang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mama
      1st time jugak makan buah baru petik..
      mmg manis
      sedap and nikmatnya tak sama macam beli

      Delete
  11. Wahhhh ada dusun .. Hasil tangkapan . Tangkap buah daripada bawah pokok eh Kak .. Huhuhuu .. Sorang atas pokok, sorg lagi bwh pokok .. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...
      tu baru dinamakan kerjasama dayah...

      Delete
  12. bestnya ada kebun..akak paling suka buah duku..mmg dh berangan nk kawin dgn org ada dusun leh mkn buat duku puas2 heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboii sampai camtu skli sis jm berangan ye..
      ayu tak berapa suka sgt
      tapi kalau ade mmg bedal saje jela nia

      Delete
  13. tengah musim lagi ke? sedapnya... kt rumah sy kt kg phang da habis seminggu sebelum raya haji ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha kat sini musim lagi kott,
      tapi mcm nak abis je...

      Delete
  14. bestnya orang yang ada dusun ni.. nyum nyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheehh best kan??
      kalau tyme musim mmg mabuk la tgk buah

      Delete
  15. Wahh byknyerr Ayu...adatlz kanrezeki bila berbudi pd tanah..Alz ingatkan ayu yg berkebun...ayu tukang tgk jer ke..

    ReplyDelete
  16. Wah, banyaknya..:) pos la sini sikit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uihh jaoh tu mimie...
      eh ehhh dah abis pon klu nak pos

      Delete
  17. selalu aku berkebun kat kedai je. maklum le xde dusun. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.... untungla berkebun kat kedai jeee

      Delete
  18. Kg husband pun ada pokok nih kat belakang umah.. kiranya dusun belakang umah laa.. buah dokong kulit tebal, buah langsat, kulit nipis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tuu...
      kalau ikott macam2 jenis buah nie kan?
      bagi ayu nampak semuanya same je..
      pada hakikatnye laen

      Delete
  19. kat kelantan kan Ayu..? rumah wife sepupu pun ada banyak
    pokok duku n dokong ni.. heaven gila dahla makan sikit mana cukup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha kat pasir mas nie...
      hehehe ayu kalau musin durian ni baru heaven tauu

      Delete
  20. buah dokong. seronok ada dusun sendiri. jimat. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..
      mmg laaa.. kalau cepat
      kalau lambat or ta berjaga
      abis dismbar orang

      Delete
  21. tadi baru makan dukuuu. rindunyaa nak petik buah dukuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh ayu tak pandai nak petik2 ni
      pndai makan je

      Delete
  22. wah ~ banyaknya... kalau kat sini, asek membeli je... tak dak kebun.. huk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kalau dok sane pon stok beli kedai je firah...
      heheheh tak dan nak berkebun pon

      Delete
  23. dukong ke dokong? haha kengkadang kite maen sebut jeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. dokong kott nur as
      hehehehe
      xpe sebut orang paham

      Delete
  24. xpe, kalau rindu en asben xpe.. dah sah.. nak rindu banyak2 pun boleh XP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh ehhh... yg tu plak yg dia nampak ye amy....

      Delete
  25. panjat pokok! bestnya ada kebun sendiri ni..

    ReplyDelete

Tabung Firash