Tabung Firash

Wednesday, 22 October 2014

Salah kah kita ucapkan Happy Deepavali kepada kepada agama Hindu?


Assalamuaalikum semua
Baru sempat update
Hari ni dok balas dendam berblogwalking dari pagi smpai ke tengah hari
Sedar2 je dah pukul 12

Dok ralit lah usha korang2 punye blog nie.
Ok berbalik pada tajuk entry di atas

Suka untuk aku kongsikan bersama
Andai salah sila perbetulkan
Aku juga insan yang sering melakukan kekilafan

Disini ingin aku kongsikan perbincngan group whatapps famili belah abah aku
Walaupon agak lewat untuk aku update entry kali nie
Raya Hindu pon dah nak abis ye dak
Tak ape lah asalkan dapat dikongsi bersama

Sepupu aku mendapat jemputan rumah terbuka sempena Deepavali

Soalan : Adakah salah, kita sebagai umat Islam mengucapkan selamat pada orang bukan Islam

Jawapan : Datang jemputan orang bukan Islam dibolehkan, dan ucapan sekadar ucapan berunsurkan adat juga dibolehkan.

Ayat " lakum dinukum waliyadin " melarang umat Islam membantu atau bersekongkol dengan orang kafir dalam upacara atau hal yang menjadi kepercayaan agama lain.

Adapun hal seperti majlis yang menyediakan makanan dan minuman dibolehkan untuk kita hadir.
Kerana, makan dan minum itu bukan agama mereka, ia (makan dan minum) adalah adat sesebuah majlis.

Contohnya
Datang ke majlis tersebut dan tuan rumah meminta kita untuk membunyikan loceng dirumahnya ataupun minta tolong susunkan colok, atau bersihkan berhala. Maka ini Haram hukumnya.
Kerana ini adalah perkara agama yang menjadi agama mereka. Dan pastikan makanan yang disajikan bersih dan diyakini halal.


Maka tak terlambat untuk aku ucapkan Selamat Menyambut Happy Deepavali pada kaum yang menyambutnya walaupun aku tau bukan kaum2 ni yang bace entry aku
So aku ucapakan selamat bercuti tadi

Harap apa yang dikongsikan dapat dimanfaatkan
Dan lagi sekali andai salah mohon memberi teguran

60 comments:

  1. ohh thanks sharing kak.. bru tahu..
    nadyya ade jugak bkwn dgn kwn india.. BFF mase kt kolej.. td die wish depavali kt nadyya. patotnya nadyya yg wish kt die.. tbalik pulek.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aikkk dia lak wish kt nadya cm pelik je..
      hehehhe
      akk wish kt nadya jugak lah cmtu yee

      Delete
  2. Replies
    1. heheeh ayu pon dapat info dari sepupu jugak kak mila

      Delete
  3. dulu kat seremban kalau deepavali mesti pergi beraya rumah kawan-kawan india, puah hati dapat makan muruku original india mari

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii...
      muruku india mari ye mama...
      ade bungkus bawak balik tak

      Delete
  4. cik fafa tak pernah ada kawan indian. so tak tau nak wish kat sapa. takat hero hindustan bukan depa dengar pun. hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh xdak kawan indian???
      fuhhhhhh....
      takpe laaa... xyah wish pon xpaaa
      wish kat nadnad...
      dia ade indian wish kt dia tuu
      hahaha

      Delete
  5. nice info kak ayu.. selalu was was jugak..hihi.. :)

    ReplyDelete
  6. Haaa, thanks sharingg ayuuu :)

    ReplyDelete
  7. memang xsalah pon..
    spe yg ckp slh tu mst ikot ajaran sesat tuh..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ehh mane la tau balqis
      ade yang terlepas pandang ke
      sia2 je kene hambur kan

      Delete
  8. Dtg intai Ayu.
    Akak baru blk open house diwali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii open house ye kak farrah
      dah kawen ni jarang plak g rumah kawan..
      masing2 jaoh

      Delete
    2. Tak pe...lepak duk rumah. Mak buyong cam awak kena rehat banyak-banyak! Kirim salam kat the little one dalam perut tu. Bisik kat dia, aunty Farrah cakap HI!

      Delete
    3. Heheheheheh....
      Psssssttt baby say hi back

      Delete
  9. You was tagged here http://fiqadira.blogspot.com/2014/10/liebster-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayooo kene tag lagi...
      yang ade pon tak terbuat lagu nad
      insyaallah kalau smpt ayu buat ye

      Delete
  10. xsalah pon,,sme jugak bile kite wish hari natal dkt kwn2 yg smbut krismas kn..agaknye la,,sbb kite berkawan berbilang bansa,,so bile dy smbut sesuatu perayaan tu,,kite kne la wish kn,,sekadar pendapat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu abby...
      sbb kite satu malaysia kan?
      kene lah saling hormat menghormati kalau nk diri rasa dihormati jugak

      Delete
  11. Satu perkongsian yang baik dan menarik untuk pemahaman kita semua...terima kasih dik Ayu...akak pun ada juga kawan sekerja berbangsa india...bagi ucapan jer kat dia...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?..
      hehehe bagi ucapan dah boleh buat bangsa laen rase gembira tak salah kan?

      Delete
  12. Nice sharing Ayu :) Apa-apa pun semua ni berbalik kepada nawaitu kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tu mimie...
      sume atas niat masing2

      Delete
  13. Replies
    1. ye betul tu...
      yang penting niat kite tuu...

      Delete
  14. hihi ayah CT pesan lain pula. katanya sebab ini perayaan keagamaan and langsung kita tak boleh ada related anything haaa kecuali bab makan makan. dia kasi makanan o dia buat open house gitu . entahlah jadi CT amek jalan selamat. tak wish hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm semua ikoot niat kite ct..
      'tapi kalau da abah pesan gitu ikott jela

      Delete
  15. Nice sharing sebab IM pun kadang2 ragu2 pasal benda ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeeee... xpe la dah tau.. kalau di dgoogle byk info leh tau..
      Yg penting hati kite tu

      Delete
  16. aku x berapa nak ada kawan yang sambut deepavali so aku rasa selagi kita tak ikut ritual dorang x salah. yang penting niat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha kan?? Yg penting btlkan niat.. semua org ade pndgn masing2 pon

      Delete
  17. oohhm, macam tu. thank you sebab sudi share. heeee~ ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh.. same2 dapat pembelajarannye dikna

      Delete

Tabung Firash