Tabung Firash

Monday, 20 October 2014

Nyor Susu + Lokcing (sate ikan)

Assalamualaikum

Masing2 dah minum petang ke??
Jom sape nak temankan aku minum petang
Minum nyor susu dgn lokcing


Orang kate air kelapa ni elok untuk ibu mengandung
Bukan setakat bakal ibu macam aku je
Memang rata-rata tau kelapa muda banyak khasiatnya

Masuk trimester ke-3 je memang aku merajinkan diri minum air kelapa muda
Tapi sampai kampung memang aku cari kelapa susu la jawabnya

Setiap kali balik kelantan memang tak sah lah kalau tak lepak2 tepi Pantai Irama ni
Dekat sangat dengan rumah famili mertua aku
Sambil2 tu minum nyor susu dengan sate ikan

Kali ni bawak adik aku yang dah bertahun tak nampak sate ikan nie
Yela kat sane memang aku rasa tak akan jumpa dah sate ikan ni
Kelantan mari tauuu
Last makan katenye zaman sekolah rendah

Ni sebenarnye gamboo 4 hari lepas
Masa en asben ade sini
Tapi sebab kekangan mase baru sempat update




62 comments:

  1. Ayu..hujung2 trimester mmg elok minum air kelapa. Org tua kt baby bersih n kepala tak berkerak nti. N in shaa Allah dimudahkan bersalin nanti.

    ReplyDelete
  2. Memang bagus minum ayaq nyioq last-last peknen ni. Saya tak pernah lagi try nyioq susu ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh try la mama..
      alah lebih kurang cm coconut shake jugak

      Delete
    2. boleh cuba try la nanti, hehehe
      macam sedap jer

      Delete
    3. hehehe ye ye cube...
      mule2 pelik jugak
      tapi bile skli mnum...
      perghhhh

      Delete
  3. Alahai rindunya nak minum air klapa tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe mnum lah lya...
      sedap dan menyegarkan

      Delete
  4. bestnya dia...minum ayaq kelapa tepi pantai..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak sofu..
      nikmatkanye tak terkata

      Delete
  5. Replies
    1. sedap nis...
      meh tman akk mnum skali meh

      Delete
  6. wahh.. sedapnyaaa kak.. :)
    air kelapa memang bgus.. dlu kite pena kene sakit darah beku.. hari2 minum air kelapa.. smpai nek jemu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh air kelapa kan ubat..
      kalau mase kecik2 dulu demam mesti cari air kelapa dari cari ubat

      Delete
  7. wahhhh,fav jugak sate ikan tu haa. dulu keluar ja dari sekolah mesti beli. nyum2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe cik fafa..
      dulu mase zaman sekolah mesti ade jual kat depan sekolah..

      Delete
  8. jom join segmen saya "Segmen I Follow U By Blog Dieyla"
    http://dieylapunyerblog.blogspot.com/2014/10/segmen-i-follow-u-by-blog-dieyla_20.html

    ReplyDelete
  9. Alo. kita tak minat ayaq nyok. cammnaa niii. T.T. nak muntah je bila minum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh akk nyok2 kan aina mehhh...
      ape lah air kelapa pon bleh muntah

      Delete
    2. Hahaha, -_- kita ni tekak special. ;p

      Delete
    3. hahah yela..
      nak minum ice blended je ye dak?

      Delete
  10. Replies
    1. huhuhu...
      mmg sedap pon..
      tak jemu minum hari2

      Delete
  11. Hehehe..not my favourite..hahaha...tak minum air kelapa..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceyh....
      mmg bukan fav pon..
      tapi time2 cmni sedap plak mnum..
      asli kelapa muda la syokk

      Delete
  12. air kelapa letak susu tak penah minum. haha. kalo yg biasa tu selalu la minum. kadang dorang yg jual ni ngelat letak ais banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tau takpe budak..
      aku kalau takat jual kat pasar malam mmg xpndg laa...

      Delete
  13. Kelapa + susu...lebih kurang coconut shake la tu...
    Hihihi..dah lama x makan sate ikan! Susah nak cari sos yang sedap macam zaman kecik2 dulu.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kak yana..
      cume yg ni takde lah nak blend2 bagai..
      amek kelapa campur susu letak ais batu..
      nyumnyummm

      Delete
  14. Sedapnya minum air kelapa time panas2 ni...lagi pun air kelapa ni memang banyak kelebihan dia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tu kak..
      mnum mase tgh panas terik bolh sejukkn badan kan

      Delete
  15. Sedapnyerrr...lama tak mkn sate ikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh mehh jmpt sini mai makan sate ikan

      Delete
  16. sate ikan dan nyor susu? dua2 x pernah kan..huhhu sedih kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa kak jm..
      tp kak jm makan lg mcm2 kan??
      nnt mai klntan ayu bwak makan sate ikan..
      heeheheh

      Delete
  17. Dapat minum air kelapa fresh memang best.. nasib umah ada pokok kelapa.. hehehe.. akak tak pernah laa minum air kelapa + susu atau coconut shake.. huhuhu.. memang bagus tau amaljan minum time2 dekat nih.. alhamdulillah kulit ngn kepala anak2 masa lahir tak berkerak dan elok ja kulit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh untungnye depan rumah ade pokok kelapa
      hari2 la mnum...
      tula ramai dok gtau cmtu jugak...

      Delete
  18. Sate ikan ada orang jual kat jalan balik ke rumah dari opis.. anak2 suka beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula kak..
      mase ayu budak dulu pon hari2 dok makan sate ni...
      tapi sate dulu xcam skg..
      dulu punye besau2

      Delete
  19. Macam sedap je.. Anda ditag~ http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/10/the-liebster-award-6.html

    ReplyDelete
  20. sate ikan dulu ada jual depan sekolah rendah CT aje. sekarang memang tak pernah jumpa. kelapa susu tu coconut milkshake ke ? hihihi.. tak ingatlah bila last singgah pantai irama or tak pernah hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. same lah...
      mase sekolah rendah dulu mmg sllu je beli..
      skg kalu nk mkan mmg kene cr kat pantai timur ha...

      Delete
  21. Dah lama tak makan sate ikan. Kalau belajar kt pahang dlu, selalu gak lah cari sate ikan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo pahang ade jugak yee..
      ishh ayu kat klang ke pj ke shah alam mmg tak jumpe pny..
      nasb la kelantan ade'
      xde lah kempunan

      Delete
  22. Teringinnya nak makan lokcing! Tapi jauh bebenar nk cari,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tula kak farrah
      payah dah nak cr lokcing nie

      Delete
  23. Nyor susu tu sama ke dengan coconut milk shake? Pernah makan lokcing ni..sedaaapp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang jee
      cume coconut shake tu kasi blend skali ng isi kelapa..
      ni tmbah susu je kat air kelapa

      Delete
  24. Saya pun minum banyak air kelapa masa pregnant. Tapi, jangan minum lepas bersalin, nenek saya kata tak boleh..sebab x baik untuk peranakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo yeke?
      baru tauu
      terima kasih atas perkongsian tuu

      Delete
  25. tak pernah rasa lagi nyor susu.
    and baru tahu name sate tu lokcing, haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayu dok kltn pon baru tau name lokcing nur as..
      kalau tak sate ikan jela panggil nye

      Delete
  26. Lamanya tak makan lokcing. Sedapnyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee bnd2 da lame xmkn ni jadi sedap kn im

      Delete
  27. eh baru tahu air kelapa + susu.. tak pernah try... sate ikan tu memang best! lama tak makan. masa sekolah dulu selalu beli. boleh pilih nak kuah pedas ke nak kuah manis(sos). hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha mmg ade kuah pedas and kuah manis pon.. tula zaman2 kecik byk ahh jual.. tp kt klntn ni bersepah2 org jual sate ikan..
      pasal kelapa ng susu pon ayu tau mase dok klntn jugak.. kalu tak xtau pon

      Delete

Tabung Firash